YEP: Trudimo se kreirati jednake šanse za zapošljavanje za sve mlade u BiH

0

U Sarajevu je prije nekoliko dana završen Prvi regionalni forum biznis inovacija koji je u saradnji sa partnerima organizovao Projekat zapošljavanja mladih (Youth Employment project, YEP).

Prema riječima organizatora, cilj foruma je bio pružiti talentiranim mladim ljudima priliku da se susretnu sa vodećim kompanijama, uglavnom iz IT sektora, a koji nude prilike za uvođenje inovacija u svoje poslovanje, i time omogućavaju mladima priliku da se dokažu na tržištu. Iako Bosni i Hercegovini  i dalje nedostaje inovativnih ideja koje bi značajno privukle pažnju međunarodnih investicija hrabruje čijenica da je u posljednje vrijeme sve više inicijativa poput ove koje obogaćuju scenu inovacija koje doprinose sveukupnom poslovnom razvoju, kažu predstavnici YEP-a.

No Prvi regionalni forum biznis inovacija samo je dio aktivnosti koje uz podršku Vlade Švicarske provodi ovaj projekat čiji je glavni cilj ojačati sisteme zapošljavanja u BiH kako bi se na održiv način pružala podrška mladim nezaposlenim osobama u traženju posla i osnivanju vlastitih preduzeća.

Projekat se sastoji od dvije ključne komponente, prva se bavi implementacijom tzv.Reformskog paketa za javne službe za zapošljavanje koji podarazumijeva reorganizaciju poslova javnih službi za zapošljavanje, a druga društvenim preduzetništvom i preduzetništvom sve sa ciljem da bi se pružila podrška u osnivanju 57 novih preduzeća i stvaranju novih radnih mjesta.

Projekat je ipak najviše prepoznat po mreži Klubova za traženje posla koji funkcionišu pri 27 biroa u BiH, a to su u principu grupe nezaposlenih mladih koji uz pomoć savjetodavca iz biroa tokom 3 sedmice disciplinovano rade na traženju posla, šalju samoinicijativne molbe, jačaju svoju mrežu kontakata, razmjenjuju informacije o poslodavcima i kroz simulacije za razgovor ispravljaju eventualne pogreške u prezentaciji.

Projektni tim ističe da su ovi klubovi su u protekle 4 godine pružili savjetodavnu pomoć za 6356 mladih, od čega se 2772 njih zaposlilo. Uspjeh tih mladih ljudi smatraju i svojim najvećim uspjehom.

yep

Projektni tim je u dosadašnjem radu identifikovao i neke od glavnih problema kada je u pitanju visoka stopa nezaposlenosti mladih. Iako je nezaposlenost mladih globalni problem, ističu kako BiH prednjači u crnim statistikama u Evropi ponajviše zbog nemogućnosti tržišta rada da apsorbuje ponudu radne snage, te nedostatka poslovnog ambijenta koji bi privukao veće investicije i tako generisao više radnih mjesta.

Također, u YEP-u ističu kako ne postoji sistem koji bi mladima u redovnom obrazovanju omogućio praksu u kompanijama, što znači da sami moraju volonterskim angažmanom u što ranijoj dobi da izgrađuju svoje vještine kroz neformalno obrazovanje i da se uključuju u različite aktivnosti, od humanitarnih akcija pa do razvoja lokalnih zajednica.

“Moguće da upravo ovakva situacija najviše doprinosi da mladi u većim centrima imaju bolju dostupnost do takvih prilika, te da je na nama da kreiramo iste prilike i za mlade u manjim sredinama, što je bio razlog i za jačanje javnih službi za zapošljavanje, te otvaranje Klubova za traženje posla upravo u manjim sredinama poput Srbca, Goražda, Gradiške, Zvornika, Cazina, Bugojna, Fojnice, ali uskoro i u Mostaru i drugim gradovima”, kažu u YEP-u.

Među brojnim aktivnostima koje projekat realizira, veliku pažnju javnosti privukla je nedavno  promovisana YEP aplikacija za traženje posla. Interesantan je i način nastanka ove aplikacije, Naime, jedan od učesnika Kluba za traženje posla iz Banja Luke Boris Jaćimović je zahvaljujući Klubu dobio priliku za Microsoft kurs putem kojeg je naučio da izrađuje mobilne aplikacije. Ubrzo nakon certificiranja, izradio je mobilnu aplikaciju samoinicijativno, a kako bi informacije i usluge Kluba približio svim nezaposlenim osobama.

“Slična aplikacija na našem bh.tržištu ne postoji, a sastoji se nekoliko sekcija među kojima je najvažnije istaći bazu mogućnosti za nezaposlene koja se objavljuje putem web stranice berzarada.ba, zatim savjeta za traženje posla, kreiranje CV-ija u Europass formatu, te chat opcije putem koje nezaposleni razmjenjuju informacije i tako koristeći taj community efekat pomažu jedni drugima. Aplikacija se besplatno preuzima u Google Play Store-u, a pod imenom JobClub”, naveli su iz YEP projektnog tima.

Kako bi motivisali mlade i ukazali na pozitivne primjere koji mogu i njih podstaći da preuzmu odgovornost za rješavanje svoje situacije projektni tim svakodnevno pronalazi i objavljuje na web stranici projekta uspješne priče mladih koji su zahvaljujući nekoj od aktivnosti koje su inicirali (najčešće Klubovi za traženje posla) uspjeli da se (samo)zaposle.

Save

Save

Save

Save