Projekat od 4 milijarde eura: Terminal na aerodromu Frankfurt povećava kapacitet na 19 miliona putnika

0

Prema operatoru, radovi na novom terminalu 3 na aerodromu Frankfurt teku “u potpunosti prema planu”. No, kada se nova zgrada zapravo može staviti u funkciju?

Svi procesi dobro napreduju, uvjerio je Stefan Schulte, čelnik Fraport AG-a, u srijedu tokom inspekcije gradilišta najvećeg njemačkog komercijalnog aerodroma. Zgrada terminala, vrijedna četiri milijarde eura, trebala bi početi s radom 2026. godine, prenosi Fenix magazin.

“S tako velikom zgradom ne postoji jedinstveni završetak”, naglasio je Schulte. Umjesto toga, procesi prihvaćanja i inspekcije odvijali su se postupno zajedno s nadležnim tijelima, vatrogasnim službama i drugim partnerima.

Harald Rohr, glavni direktor Frankfurt Expansion Süd GmbH, pretpostavlja da će “centralna tržnica” zgrade terminala, gdje putnici mogu ostati nakon prijave i predaje prtljaga dok ne odu do izlaza, biti dovršena u trećem kvartalu 2025.

Prema Fraportu, kada terminal bude dovršen, do 19 miliona putnika moći će doći i otići s prva tri izlaza. Terminal je novom cestovnom mrežom od desetak kilometara povezan s postojećom prometnom mrežom i autocestom.

Proširenje 5,6 kilometara duge trase nove pruge Sky Line također je dobro napredovalo. Ubuduće će putnike i zaposlenike aerodroma prevoziti od terminala 1 do terminala 3 za osam minuta. Nova garaža s 8.500 parkirnih mjesta već je gotova, prenosi Fenix magazin pisanje njemačkih medija.