Proizvodna aktivnost u SAD-u raste najbrže od 2022.

0

Američki proizvodni sektor u najjačoj je poziciji od 2022., pokazala su dva izvještaja objavljena u ponedjeljak.

Proizvodni PMI Instituta za upravljanje nabavkom pokazao je da je proizvodni sektor počeo da se širi prvi put od septembra 2022. u martu, dok je mjera S&P Globala pokazala da je proizvodnja dostigla 22-mjesečni maksimum prošlog mjeseca jer američka ekonomija nastavlja da impresionira.

ISM-ov proizvodni PMI je u martu dostigao 50,3, u odnosu na februarsko čitanje od 47,8 i iznad očekivanja ekonomista od 48,3, prema podacima Bloomberga, prenio je SEEbiz.

Očitavanje u martu je najveće za indeks od septembra 2022. i prvi put da je proizvodna aktivnost povećana od oktobra 2022. Očitavanja iznad 50 za ovaj indeks ukazuju na povećanje aktivnosti, dok očitanja ispod 50 ukazuju na smanjenje.

– Potražnja je bila pozitivna, proizvodnja je ojačana, a inputi su ostali prilagodljivi – rekao je Timothy Fiore, predsjedavajući ISM-ovog komiteta za istraživanje poslovanja u proizvodnji, u izjavi kompanije.

Izvještaj ISM-a je također pokazao povećanje novih narudžbi i proizvodnje nakon što su ti podindeksi skliznuli u kontrakciju prošlog mjeseca.

S&P Global-ov vlastiti proizvodni PMI pokazao je u ponedjeljak da je američka proizvodna proizvodnja dostigla 22-mjesečni maksimum u martu. Šira mjera proizvodne aktivnosti kompanije dostigla je 51,9 u martu, što je pad u odnosu na februarsku vrijednost od 52,2, najviše od jula 2022.