Proizvođačke cijene u novembru više za 1,4 posto

0

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u novembru više su za 1,4 odsto u odnosu na oktobar, te za 10,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U novembru, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 2,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani zabilježile rast od 9,2 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u novembru su više za 0,4 odsto u odnosu na oktobar, te za 12,2 odsto u odnosu na novembar prošle godine.

U novembru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 5,1 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,7 odsto, trajnim proizvodima za 0,5 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,6 odsto, dok je pad od 0,2 odsto zabilježen u intermedijarnim proizvodima, prenosi Srna.

Proizvođačke cijene u novembru u odnosu na isti mjesec 2020. više su u energiji za 10,4 odsto, u intermedijarnim proizvodima za 14,8 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,6 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za četiri odsto, te netrajnim proizvodima za 3,6 odsto.

U novembru u poređenju sa oktobrom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u vađenju ruda i kamena za 0,4 odsto, prerađivačkoj industriji za 0,8 odsto, te proizvodnji električne energije za 6,6 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 3,5 odsto, prerađivačkoj industriji za 11,4 odsto, te proizvodnji električne energije za sedam odsto.