Proizvođači mlijeka traže veće podsticaje i otkupnu cijenu

0

Cijena mlijeka u marketima je za oko marku veća nego ranije, ali poljoprivredni proizvođači od toga nisu imali koristi. Otkupna cijena mlijeka povećana je za desetak feninga.

Uz poskupljenja repromaterijala, goriva i đubriva  proizvođači mlijeka su pred zatvaranjem farmi.

– Novčana podrška treba da stigne kada je najpotrebnija, prije sjetve a ne kada se proizvodnja smanji i ugasi – rečeno je na sastanku proizvođača mlijeka u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, javlja RTV TK.  

Ova godina je bila posebno teška za proizvođače mlijeka. To će se odraziti na ukupnu količinu mlijeka proizvedenog na podrčju TK. Proizvođači  ne mogu pokriti troškove hrane muzna grla. Kažu da u ovakvim uslovima neće moći da opstanu.                                                                                                           

– Mi smo na proljeće imali poskupljenje repromaterijala oko 300 posto, zatim je počelo poskupljenje goriva, pa suša, tako da je nama za opstanak bilapotrebna veća cijena mlijeka. Mi smo dobili 10-15 feninga što je nama nedovoljno da opstanemo. Primorani smo da tražimo rješenje da bi opstali. Ukoliko ne bude doći će do gašenja farmi i prestanka proizvodnje. Pa možda nećemo imati nikako domaćeg mlijeka – rekao je Merim Zenunović. 

Hasan Mujić od otkupljivača za litar mlijeka dobija 78 feninga. I on je u gubitku, kao i ostali.

– Zasijao sam 5-6 ha ječma, zobi i pšenice. Planirao sam još ali ne znam kako. Sjetva me do sad koštala 1 500 KM po hektaru – rekao je Hasan Mujić.                                                                    

Na sastanku u Kantonalnoj privrednoj komori TK proizvođači mlijeka su govorili o potrebi za povećanjem novčane podrške, kao i blagovremenim isplatama kako bi na vrijeme mogli obaviti sjetvu.    

– Novčane podrške nisu pratile dešavanja na terenu. Kasno smo dobili sredstva za proljetnu sjetvu. Sad kad smo tražili sredstva za jesenju sjetvu nismo ih dobili. Potencirali smo da ih dobijemo do kraja septembra da bi mogli blagovremeno obaviti jesenju sjetvu. Moramo natjerati ljude u institucijama da shvate šta je poljoprivreda i da su ovdje jako bitni agrorokovi – rekao je  Suad Selimović, sekretar Udruženja za poprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.                                                                 

Vlada TK je posljednjim rebalansom kantonalnog budžeta izdvojila dodatna dva miliona za poljoprivredu. Proizvođači mlijeka kažu da im je potrebna podrška u iznosu od 500 KM po muznom grlu kako bi mogli nadoknaditi gubitke. Ukazali su i na to da je neophodna strategija razvoja poljoprivrede tako da tačno znaju kakvu podršku mogu očekivati kako bi se mogli orjentisati i planirati proizvodnju.