Mediji tvrde da je Prointer izgubio licencu Microsofta, kompanija to negira

0

Američki Microsoft je skinuo s liste svojih partnera firmu Proiter ITSS iz Banjaluke, javljaju mediji.

TV BN prvi je objavio da je američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula ovu firmu.

„To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je on (Dodik) sam priznao sarađuje sa komapnijom Prointer”, napisao je RTV BN.

Sjedinjene Američke Države su početkom januara ove godine uvele nove, šire sankcije Dodiku, optužujući ga i za korupciju.

Informacija je za Politički.ba potvrđena iz Microsofta.

“Zvanično, ne mogu ništa reći.  No, tačno je. Firma Prointer ITSS nije više partner”, rečeno je za Politički.ba iz Microsofta.

Brisanje sa liste Microsofta znači da Prointer nema više licencu te kompanije i da ne može koristiti i prodavati programe (proizvode) te firme.

Iz firme Prointer ITSS nisu se (još) očitovali na ove navode. Na njihovoj web-stranici Microsoft je i dalje naveden kao jedan od partnera.

Šta kažu iz Prointera

Proniter je ove navode nazvao nesnovanim i neargumentovanim spekulacijama, te su kazali da kompanija nije dobila obavještenje od kompanije Microsoft, niti od distributerskih kuća sa kojima sarađuje, a koje se odnosi na pitanje partnerskog statusa.

Kazali su da kao i dosada, nastavlja s redovnim poslovnim aktivnostima i projektima.

– S ciljem postizanja maksimalnog kvaliteta u svakom od projekata i ispunjavanja zahtjevnih kriterijuma i svjetski priznatih standarda u poslovanju, redovno prolazimo kroz periodične revizije naših partnerskih statusa i kompetencija. Kao i sa drugim vendorima, i s kompanijom Microsoft redovno obavljamo reviziju naših kompetencija – kazali su oni u svom saopćenju.