Prognoze Evropske komisije: Zemlje eurozone očekuje rast

0

Evropska komisija je blago povećala prognozu rasta u zemljama, koje koriste euro za 2017. godinu. Za 2018. godinu prognoza je nepromijenjena, uprkos i dalje “visokoj” neizvjesnosti zbog Brexita i američke ekonomske politike.

U proljetnoj prognozi Evropska komisija sada predviđa da će rast u 19 zemalja eurozone 2017. godine biti 1,7 posto, a 2018. godine da će rast iznositi 1,8 posto, poslije rasta od 1,8 posto 2016. godine. U prognozi u februaru Evropska komisija je predvidjela rast od 1,6 posto za 2017. godinu i isto kao sad 1,8 posto za 2018. godinu, za zemlje koje koriste jedinstvenu evropsku valutu.

Rast u svih 28 zemalja članica EU ostat će konstantan na 1,9 za obje godine.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da neizvjesnost oko ekonomskih perspektiva ostaje visoka. Među faktorima rizika Brisel navodi “američku politiku vezanu za ekonomska i politička pitanja”, zatim “geopolitičke tenzije”, kineski program ekonomskog prilagođanvanja kao i zdravlje europskog bankarskog sektora. Budući pregovori sa Velikom Britanijom o izlasku te zemlje iz Evropske unije, također, dio su neizvjesnosti koje EU navodi.

Komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je pozdravio činjenicu da je Evropa ušla u petu godinu rasta i da “velika nesigurnost koja je obilježila posljednjih 12 mjeseci možda počinje da popušta”.

On je istovremeno upozorio da je u eurozoni oporavak u zapošljavanju i investicijama neujednačen. “Rješavanje razloga ovih odstupanja je ključni izazov kome se moramo posvetiti u predstojećim mjesecima i godinama”, rekao je Moskovisi.