Produbljen pad Eurozone

0

Ekonomski pad u Eurozoni se produbio na početku četvrtog kvartala, saopštio je “Market ekonomiks”.

Navodi se da je, prema preliminarnoj procjeni, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Eurozoni u oktobru pao na 46,5 poena sa septembarskih 47,2 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, prenio je Bankar.me.

U Eurozoni je zabilježen već peti mjesec kontrakcije zaredom. Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u oktobru pao na 47,8 poena sa septembarskih 48,7 poena, dok je PMI u proizvodnji pao na 43,0 poena u odnosu na septembarskih 43,4 poena.

– Situacija u Eurozoni je sve gora. Proizvodnja je u padu 16 mjeseci zaredom, usluge tri mjeseca zaredom. Sve u svemu, ovo ukazuje na još jedan slabašan kvartal – rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

On je naveo da ga ne bi iznenadilo da Eurozona u drugoj polovini godine bude u blagoj recesiji nakon dva uzastopna kvartala negativnog rasta.