Prodat udio u jednom od lidera namjenske industrije za 5,2 miliona KM

0

Na Sarajevskoj berzi danas je obavljena velika transakcija dionicama kompanije Pobjeda Technology Goražde (PTG), koja je jedan od lidera domaće namjenske industrije.  

Prometovano je sa ukupno 17.323 dionice ove kompanije po prosječnoj cijeni od 302 KM, kroz tri transakcije. Ukupna vrijednost prodatih dionica je 5.231.546 KM.

Prodati udio predstavlja oko 26,1 posto vlasništva u ovoj kompaniji, izvještava BiznisInfo.ba. Ko je prodao a ko kupio dionice – još nije poznato.

Trenutno je najveći pojedinačni vlasnik PTG-a, sa udjelom oko 48 posto, firma TAK Sarajevo. Vlasnik firme TAK je Hamid Pršeš, koji je ranije izrazio namjeru za puno preuzimanje goraždanske kompanije.

PTG se bavi proizvodnju sportske, lovačke i privredne municije. O kako velikoj akviziciji se radi govori podatak da je PTG prošle godine imao ukupne prihode od oko 61 milion KM, što ovu kopaniju svrstava u jednog od lidera namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

U prvoj polovini ove godine firma je imala ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.