Prodaja Volvo automobila u julu pala za petinu

0

Julska prodaja grupe Volvo automobili pala je za 21,5 odsto u odnosu na isti mjesec 2021. jer su problemi u lancu snabdijevanja nastavili da pritiskaju proizvodnju, ali bi mogla da se vrati na raniji nivo u narednim mjesecima, saopštio je švedski proizvođač vozia.

Nedostatak poluprovodnika i drugih komponenti smanjio je proizvodnju i prodaju automobilske industrije u posljednjim kvartalima, ali je Volvo prošlog mjeseca saopštio da bilježi “izrazito poboljšanje“ stabilizacije svog lanca snabdijevanja, prenosi Reuters.

“Pod uslovom da se normalizacija nastavi, kompanija očekuje da će proizvodnja progresivno rasti u narednim mjesecima. Usljed ovog očekivanog poboljšanja, kompanija predviđa da će maloprodaja biti ista ili nešto niža u cijeloj 2022. godini u odnosu na obim u 2021“, navodi se u saopštenju Volvo automobila, prenosi Tanjug.

Potpuno električni automobili imali su udio od samo 3,5 posto u julskoj prodaji kompanije sa sedištem u Geteborgu, koja planira da do sredine ove decenije 50 posto njene prodaje čine potpuno električni automobili.

“Za cijelu 2022. godinu ostaje cilj da imamo dvocifreni udio potpuno električnih automobila u prodaji“, dodali su iz Volva, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Gili holdinga.

Prodaja kompanije u Kini porasla je u julu za 6,4 procenta, dok je u Sjedinjenim Državama pala za 40,7 posto, a u Evropi za 29,1 odsto.