Prnjavorske kompanije planiraju nove investicije

0

Dvije prnjavorske kompanije, Export City d.o.o. koji se bavi proizvodnjom tapaciranih stolica i Mladegs pak koji proizvodi prehrambene proizvode, planiraju u narednom periodu značajne investicije, izgradnju novih pogona i povećanje broja radnika.

Export City, kompanija koja izvozi više od 98 odsto proizvoda i ima nominalnu zaradu oko 30 miliona KM, ima plan proširenja za 5.000 metara kvadratnih u idućoj godini, najavljeno je danas nakon što je ovu kompaniju posjetio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Vlasnica preduzeća Export City Mediha Turčinović kaže da je preduzeće u stalnoj ekspanziji, a proizvode plasira na tržišta Njemačke, Italije, Švedske i Švajcarske.

“Primamo nove radnike u skladu sa proširenjem i potrebama tržišta za našim proizvodima. Pojava virusa korona nije negativno uticala na naše poslovanje, čak smo zabilježili rast od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sljedeće godine planiramo gradnju još jedne hale” , rekla je Turčinovićeva.

Primanja od 1.000 eura

Ona kaže da preduzeće koje se nalazi na više od 25.000 metara kvadratnih trenutno zapošljava 370 radnika, a do kraja mjeseca planiraju prijem još 30 radnika.

“Idemo u pravcu da naši radnici nemaju primanja ispod 1.000 eura, da naši ljudi ne moraju ići u inostranstvo da bi pristojno zarađivali”, rekla je Turčinovićeva.

Investicija od 10 miliona eura

I kompanija Mladegs pak planira u narednom periodu značajnu investiciju u opštini Prnjavor. Kako je najavio ministar Košarac, u primarnu proizvodnju investiraće oko 10 miliona eura. Razmišljaju i o povećanju izvoznih kapaciteta, što će omogućiti zapošljavanje novih radnika.

Mladen Pratljačić, koji u Mladegs paku radi na poslovima izvoza, istakao je da ova firma zapošljava trenutno 180 radnika i izvozi 60 odsto ukupne proizvodnje, prije svega u zemlje EU i Australiju, a ove godine su prvi put imali izvoz u Angolu.

“U toku iduće godine pustićemo u pogon novu fabriku za proizvodnju kečapa kapaciteta oko 100 tona dnevno. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nam mnogo pomaže u izvozu i sa njima imamo dobru saradnju”, rekao je Pratljačić.

Pomoć izvozno orijentisanim kompanijama

Sa ministrom Košarcem u posjeti prnjavorskim preduzećima bio je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je istakao da su ovo dvije firme na čiji obim poslovanja nije negativno uticao virus korona i nije bilo otpuštanja radnika, što govori o njihovoj ozbiljnosti.

On je iznio podatak da je na području ove opštine u oktobru posao našlo 65 radnika više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da pandemija nije smanjila poslovne aktivnosti na području lokalne zajednice.

Košarac je kazao da se mora naći način da institucije pomognu izvozno orijentisanim preduzećima.

“Ministarstvo će i dalje, sa aspekta primjene svih zakonskih propisa, izlaziti u susret ne samo ovoj nego svim izvoznim kompanijama koje budu nabavljale određenu vrstu mehanizacije i opreme za osnovnu djelatnost i time stimulisati primarnu domaću proizvodnju. Veoma je važno da povećamo obim spoljnotrgovinskog poslovanja”, rekao je Košarac.