Privredno čudo: Bh. opština će 70 posto energije dobijati iz sunca

0

Riječ je o opštini koja je jedna od najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini, a ovim dokazuje zbog čega je privredni lider  

Opština Tešanj u fotonaponskim elektranama na svojoj teritoriji proizvodit će 70 posto električne energije koju potroše domaćinstva i privreda, najavio je načelnik opštine Suad Huskić.

Opština Tešanj je jedna od najuspešnijih u korišćenju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, a ozbiljne korake u energetskoj tranziciji pravi i Opština Lopare, ali i Grad Mostar.

Samo do 2020. godine, kako se navodi u Akcionom planu održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Općine Tešanj do 2030. (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), registrovano je 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW, prenio je Balkan Green Energy News.

Te elektrane na godišnjem nivou proizvode oko 742,15 MWh električne energije i najvećim dijelom su ih instalirale firme za sopstvenu potrošnju.

Na otvaranju 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2023 načelnik opštine Suad Huskić rekao je da im je porastao broj stanovnika od popisa 2013, da su među deset opština u BiH u kojima je više rođenih nego umrlih i prvi u Federaciji BiH po broju učenika u osnovnim školama.

U opštini, kako je naveo, radi 2.817 firmi sa oko 14.000 radnih mjesta. Tešanj, prema njegovim riječima, već sprovodi energetsku tranziciju.

Na kraju naredne godine imat ćemo oko 400 solarnih elektrana, instalirane snage 17 MW koje će proizvoditi 70 posto električne energije koju Tešanj troši odnosno firme sa 14.000 radnih mjesta i oko 44.000 stanovnika, poručio je Huskić.

Inače, on je početkom septembra od Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH (FERK) dobio dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije Foton.

Fotonaponska elektrana ima instalisanu snagu od 23 kW, a očekivana godišnja proizvodnja je 34 MWh.

Tešanj je i lokacija na kojoj je u aprilu ove godine Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini započela gradnju svoje prve solarne elektrane. Green Vakuf Tešanj imaće snagu od 100 kW.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević ovaj događaj ocenio je kao istorijski jer Islamska zajednica postaje investitor i smanjuje svoju zavisnost od donacija i članarina.