Privrednicima u Kantonu Sarajevo na raspolaganju više od milion KM

0

Slijedi obnova javnih poziva za dva programa podrške razvoju male privrede u KS

Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Vlada KS je na današnjoj sjednici donijela odluku da se objave novi javni pozivi po programima “Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja” i “Poticaj razvoja ženskog preduzetništva”.

Ministarstvo privrede će na ovaj način privrednicima na raspolaganje staviti sredstva u ukupnom iznosu 1.151.456 KM. Od tog iznosa za program “Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja” namijenjeno je 651.456 KM, a za program “Poticaj razvoja ženskog preduzetništva” 500.000 KM.

Pažljivom evaluacijom svih programa i dostavljenih prijava privrednih subjekata po objavljenim javnim pozivima za odabir korisnika poticajnih sredstava po programima za subvencioniranje/refundiranje troškova subjekata male privrede, zaključeno je da je odluka o objavljivanju javnih poziva po ova dva programa u potpunosti opravdana.

U cilju razvoja, daljnje stabilizacije poduzetničkog okruženja, povećanja broja privrednih subjekata, te očuvanja radnih mjesta i stvaranja uslova da se omogući ekonomski rast i razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva, kao i rast zaposlenosti, Ministarstvo privrede KS će u što kraćem roku na zvaničnoj web stranici objaviti ove javne pozive.

“Na ovaj način privrednim subjektima koji nisu ispunili neki od uslova po prethodno objavljenim javnim pozivima, otvaramo još jednu priliku da apliciraju sa kompletnom dokumentacijom i ostvare svoja prava. Također, pozivamo i sve ostale relevantne subjekte da prate web stranicu Ministarstva privrede i da se prijave na ove javne pozive kada budu objavljeni”, poručio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.