Privrednicima i potencijalnim investitorima iz Njemačke predstavljeni potencijali Gradačca

0

U zvaničnoj posjeti Gradačcu boravila je poslovna delegacija predstavnika kompanija iz Njemačke.

Ova privredna delegacija iz Njemačke, pod vodstvom Državne razvojne korporacije Thuringia, osim Bosne i Hercegovine posjetila je Hrvatsku i Srbiju, objavio je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Tiringija je jedna od 16 njemačkih saveznih država sa oko 2,1 milion stanovnika. Nalazi se u središnjoj Evropi, a glavni grad je Erfurt.

U Tiringiji postoji 12 univerziteta i 26 istraživačkih institucija. Privredu karakterišu mnoga srednja preduzeća iz sektora optike, dobavljača automobila, elektrotehnike, prehrambene industrije, mehanike, mjerne tehnike i metaloprerađivačke industrije. Tiringija je poznata i kao zeleno srce Njemačke zbog obilja šuma.

„Ovo putovanje je prilika da upoznamo zemlje i ljude, identifikujemo poslovne potencijale i ostvarimo nove kontakte za buduću saradnju i trgovinu“ istakla je koordinatorica Anna Rader.

Privrednicima i potencijalnim investitorima predstavljeni su turistički i privredni potencijali Gradačca a nakon prezentacije delegacije su posjetile nekoliko privrednih subjekata i Industrijsku zonu u Gradačcu.