Privreda u RS pretrpjela štetu od 500 miliona KM

0

Skoro polovina privrednika u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj imala je ograničen rad u proteklom periodu zbog epidemije virusa korona, a prema prvim procjenama domaća privreda pretrpjela je štetu od oko 500 miliona maraka, rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

– Najveće posljedice epidemije trpe mikro, mala i srednja preduzeća. Međutim, problemi nisu zaobišli ni velike privredne subjekte koji posluju sa inostranstvom i kojima je bio onemogućen izvoz proizvoda – rekao je Ćosić.

Govoreći o gubicima u opštinskim i gradskim budžetima, Ćosić je kazao da jeprema analizama, prvi kvartal ove godine u svim opštinama i gradovima bio bolji sa aspekta prikupljanja prihoda od poreza u odnosu na isti period lani. Međutim, najveći gubitak u dijelu poreskih, ali i neporeskih prihoda zabilježen je u aprilu.

– Konkretno, izvršenje poreskih prihoda je na nivou od 65 odsto u odnosu na plan i očekujemo da će i maj biti na nivou do 75 odsto. Ono što nas ohrabruje jeste činjenica da je Vlada RS pripremila paket od oko 30 miliona maraka za pomoć lokalnim zajednicama. Vjerujem da će ta sredstva biti operativna veoma brzo. Kada je riječ o neporeskim prihodima, oni će sigurno biti u padu i uvjeren sam da će sve lokalne zajednice morati raditi rebalans nadole – kazao je Ćosić za Glas Srpske.

On je naveo da su infrastrukturni projekti nastavljeni.

– To je veoma dobro. Sve opštine i gradovi planiraju dio novca za te namjene, a dobar dio njih se finansira i uz podršku Vlade RS. Načelnici i gradonačelnici utvrđuju modele kako da budu kombinovani rokovi plaćanja, vrijeme radova, ali ono što smo započeli nije stalo. Možda neće biti implementirani u punom obimu, kako je planirano, ali važno je da projekti nisu stali – kazao je Ćosić.

On je naveo kako će je sigurno da će se lokalne zajednice opredjeljivati ili za restrukturiranje postojećih kredita, koje podrazumijeva niže kamatne stope i duže rokove otplate ili nova zaduženja, kako bi izašle iz trenutne situacije.

Na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS, koju planiramo polovinom mjeseca u Gradišci, imaćemo inicijativu ka Vladi Srpske da donese odluku da stepen zaduženosti lokalnih zajednica pomjeri sa dosadašnjih 18 na 25 odsto. Jeste nepopularno, ali je nemoguće bez toga prevazići sve poteškoće. Imamo lokalne zajednice koje su se već primakle tom procentu, dok ima i onih koje uredno vraćaju svoje kredite i smanjuju stepen zaduženosti u odnosu na godišnji budžet.

Ćosić je govorio i o inicijativi zabrane rada prodavnicama nedjeljom.

– Pojedine manje lokalne zajednice poput Višegrada potpuno su zabranile rad nedjeljom. Ta zabrana ne odnosi se na dragstore, kojima je poslovanje dozvoljeno. Veći broj lokalnih zajednica počeo je da ograničava radno vrijeme nedjeljom, na primjer Istočno Novo Sarajevo je ograničilo rad do 18, a potom je smjena skraćena do 14 časova. Uglavnom se čeka na gradove koji još nisu utvrdili model da bi poštovali prava radnika, ali i omogućili snabdijevanje potrošača nedjeljom. Virus je sve to poremetio i pitanje je kako će dalje biti realizovana ta inicijativa, jer slijedi bitka za opstanak privrednih subjekata na tržištu – navodi Ćosić.

D.H.