Privatna bh. kompanija izdvojila 2 miliona KM za pomoć za 1.500 svojih radnika

0

Premier kladionica odlučila je izdvojiti 2 miliona maraka za isplatu po 1.080 KM jednokratne pomoći za više od 1.500 svojih radnika.

Premier kladionica će isplatiti maksimalan iznos (1.080 KM) jednokratne novčane pomoći za više od 1.500 radnika, kako za one u Federaciji BiH, tako i za one u Republici Srpskoj.

Iznosi od 1.080 KM će biti uplaćeni na transakcijske račune najkasnije do 15.12. ove godine. Razlog čekanja do tada je činjenica da je Vlada Federacije BiH poslodavcima ostavila tu mogućnost, dok Vlada RS-a nije. Informaciju je potvrdio vlasnik Renato Korać.

– Obzirom da poslujemo i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, da su troškovi života porasli podjednako u oba entiteta, mi ne želimo raditi razlike između naših zaposlenika, jer su nam jednako vrijedni. Imamo neke neslužbene informacije kako se i u RS-u Vlada sprema na slične mjere kao u Federaciji BiH, stoga ćemo malo pričekati s isplatom, ali najdalje do prosinca. Ako Vlada RS-a ne donese uredbu sličnu ovoj u Federaciji, isplatit ćemo po 1.080 maraka svim radnicima i na to u Republici Srpskoj platiti pripadajuće doprinose i poreze, dakle oko 65 posto dodatno na ovaj iznos – naveo je Korać.

Ovo će firmu koštati ukupno oko 2 miliona maraka, ali ne gledaju na to kao na trošak, nego kao moralnu i društvenu obvezu svake uspješne firme prema svojim radnicima u ovakvim okolnostima.

­- Osobno mislim da bi svaka firma koja pozitivno posluje trebala dio svojih sredstava podijeliti sa radnicima i na taj način ljudima pomoći da lakše podnesu povećanje životnih troškova – naglasio je Korać.

Na ovaj način Premier kladionica će postati jedina privatna firma s preko 1.000 radnika u BiH koja se do sada odlučila na ovaj korak odricanjem značajnog dijela zarade pomoći radnicima te se nadaju kako će i druge privatne firme slijediti ovaj potez i finansijski pomoći svojim radnicima, ulažući time u zajedničku bolju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine.