Privatizirana NLB banka, američki div novi suvlasnik

0

Slovenija je u postupku inicijalne prodaje dionica (IPO) prodala 59 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) po cijeni 51,50 eura za dionicu, čime će država dobiti oko 609 miliona eura, objavili su u petak najveća slovenska banka i Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja portfeljom državne imovine.

Slovenija je 26. oktobar započela postupak kojim do kraja ove godine treba prodati najmanje 50 posto NLB-a i tada je objavljen raspon cijene od 51,5 do 66 eura za dionicu. Knjiga narudžbi bila je otvorena do 8. novembra, a danas je objavljena konačna prodajna cijena od 51,50 eura za dionicu.

Kako je objavljeno, prodajom 59 posto dionica NLB-a u državni će budžet nakon provedenih transakcija priteći nešto manje od 609 miliona eura.

Cijela transakcija prodaje bit će završena iduće sedmice, kada kupci doznače novac nakon izvršene alokacije dionica, a predviđeno je da se od srijede, 14. novembra počne trgovati dionicama NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj burzi, prenijela je Hina.

Većinu kupili institucionalni ulagači

Većinu dionica u postupku IPO-u su upisali institucionalni ulagači, a mali dioničari su, po neslužbenim podacima, kupili dionica u vrijednosti između 30 i 40 miliona eura.

Najveći pojedinačni vlasnik NLB-a i nakon prodaje ostaje država sa 40,9 posto dionica, a slijede fond Brandes Investment Partners (7,6 posto) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 6,3 postotnim udjelom.

Ko je novi suvlasnik

Brandes Investment Partners je američka investiciona konsultantska firma koja upravlja sa 27,8 milijardi dolara sredstava za finansiranje institucionalnih i privatnih klijenata širom svijeta.

Prije finansijske krize, kompanija je upravljala sa više od 100 milijardi dolara sredstava, a među ostalim je bila i treći po veličini vlasnik kompanije General Motors.

Kompaniju, sa sjedištem u San Dijegu i evropskim predstavništvom u Dablinu, osnovao je 1974. Charles Charles Brandes, koji je na ovogodišnjoj Forbesovoj listi milijardera zauzeo 1867. mjesto. Forbes je procijenio njegovo bogatstvo na 1,2 milijarde eura, prenijelo je ljubljansko Delo.

Banke u BiH

NLB ima dvije banke u BiH, podsjeća BiznisInfo.  

NLB banka a.d. Banja Luka prošle godine je ostvarila najveću dobit od banaka u RS od 45,3 miliona KM. U NLB banci ističu da je njihova dobit u 2017. godini najveća koju je jedna banka ikada ostvarila u RS.

– Prošla godina bila je rekordna po dobiti, a na to je uticalo dobro dosadašnje poslovanje. Dobit od 45,3 miliona je najveća koju je neka banka do sada ostvarila u RS – kazao je ranije direktor NLB banke Radovan Bajić.

Osim toga, NLB banka Sarajevo također dobro kotira i u prvoj polovini ove godine bila je peta najveća banka u Federaciji BiH po dobiti.

Šta će biti s ostatkom dionica

Slovenija se nakon dokapitalizacije državne banke u jeku bankarske krize u toj zemlji obavezala Evropskoj komisiji da će privatizirati tri četvrtine banke, a zadržati 25 posto plus “zlatnu dionicu”, kako se pomoć banci ne bi sankcionirala kao nedopuštena subvencija.

Dogovorom prijašnje vlade Mire Cerara i Europske komisije iz ove godine Slovenija se obvezala da će do kraja godine prodati najmanje polovinu udjela u najjačoj slovenskoj banci, a sljedećoj godine i dodatne dionice kako bi državi u konačnici ostalo 25 posto plus jedna dionica, čime bi i dalje imala utjecaj i strateški važan udio.

Privatizacija pri kraju

Kako se procjenjuje, preostale raspoložive dionice NLB-a, osim 25-postotnog udjela koji bi ostao u državnom vlasništvu, bit će prodane nakon šestomjesečnog moratorija, a očekuje se da će biti prodane u paketu putem burze, vjerovatno već unaprijed poznatim kupcima.

Privatizacija NLB-a, koja je bila suočena s velikim lobističkim i političkim otporima, predstavljala je velik problem prijašnjoj vladi pa je tadašnji premijer odgađao početak privatizacije sve do kraja svog mandata.