Priliv žalbi potrošača povećan za 60 odsto

0

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača ukazala je na sve učestalije i intenzivnije kršenje potrošačkih prava u BiH u svim sektorima u kojima djeluju potrošači, navodeći da je priliv žalbi u ovu instituciju u odnosu na prethodne godine veći za više od 60 odsto.

“Takve brojke su zabrinjavajuće, te s pravom možemo reći da su u pojedinim oblastima prisutna sistemska kršenja osnovnih potrošačkih prava”, navedeno je u saopštenju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača povodom Svjetskog dana prava potrošača.

Najveći broj žalbi i kršenja prava podnesen je na sektor ekonomskih usluga od opšteg interesa, što podrazumijeva isporuku energije /struja, plin, grijanje/ i vode, telekomunikacijske usluge, poštanske usluge i javni transport, navedeno je u saopštenju.

Unutar ovog sektora su na prvom mjestu telekomunikacione usluge gdje je registrovano područje najtežih kršenja potrošačkih prava.

“Sve je više prisutna pojava nepoštene poslovne prakse telekom operatera, pojava nepotpunih informacija o uslugama i proizvodima, nepotpuno i nepravilno izvršene usluge, prećutno produženje ugovora poslije obaveznog ugovornog perioda, te zasipanje potrošača promotivnim porukama”, ukazali su iz ove institucije.

U saopštenju je navedeno da je sve prisutnija i pojava neusklađenosti opštih i pojedinačnih uslova pružalaca ekonomskih usluga sa pravilima zaštite potrošača.

“To, svakako, ima za posljedicu stvaranje značajne nejednakosti u pravima i obavezama ugovornih strana na štetu potrošača, dovođenje potrošača u neravnopravan položaj i niz drugih nepravilnosti”, upozoravaju iz ove institucije.

Institucija ombudsmana navodi da su i u sektoru trgovine brojni primjeri kršenja prava, među kojima su najčešći nedostatak na kupljenom proizvodu i odbijanje reklamacije kod takve kupovine, nepridržavanje prodajnih cijena, neusklađenost cijena na blagajni i polici, nepotpune deklaracije, omot proizvoda nije prilagođen obliku i masi proizvoda, kao i da proizvod na sniženju nije jasno i vidljivo označen cijenom prije i poslije sniženja.

Iz ove institucije navode da su iskustva potrošača različita, ali da je imperativna obaveza svih učesnika na tržištu robe i usluga – poštovati prava potrošača i uskladiti praksu sa pravilima zaštite potrošača.

Potrošači imaju pravo zaštite svojih prava, a jedan od osnovnih pravnih instrumenata u njihovom ostvarivanju je pisani prigovor.

“Prigovor predstavlja praktični instrument u rješavanju spornih odnosa između potrošača i trgovca, potrošača i pružaoca usluge, kojim potrošač na najbrži i najjednostavni način može ostvariti svoja povrijeđena prava”, navode iz ove institucije i napominju da se potrošač, u slučaju negativnog odgovora, pismeno obraća nadležnoj službi za inspekcijske poslove ili drugim subjektima za zaštitu potrošača.

Potrošači imaju pravo i na sudsku zaštitu, a iz Institucije ombudsmana navode da se zbog relativno male vrijednosti transakcije, potrošači rijetko odlučuju na taj vid zaštite, te neki trgovci i pružaoci usluga nekažnjeno krše osnovna potrošačka prava.

Srna