Prihodi od boravišne takse u RS veći za 13 odsto

0

Javni prihod od uplaćene boravišne takse u Republici Srpskoj u prvom polugodištu iznosi oko 703.000 KM i veći je za 13 odsto u odnosu na isti period lani, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

U prvih šest mjeseci ove godine broj dolazaka turista veći je za 4,3 odsto u odnosu na isti period lani, a broj ostvarenih noćenja za 6,6 odsto.

“Ukupno je u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine ostvareno 189.675 dolazaka turista, te 476.818 noćenja”, navode iz resornog ministarstva i dodaju da je rast prihoda od uplate boravišne takse u RS konstantan od 2012. godine.

Zakonom o boravišnoj taksi propisano je da je obveznik uplate boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju ugostitelj koji pruža uslugu smještaja.

Za ugostitelje, koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje propisano je plaćanje godišnjeg paušalnog iznosa takse za svaki ležaj u ugostiteljskom objektu.

Prihodi od naplate boravišne takse koriste se isključivo za promotivne aktivnosti turističkih organizacija na republičkom i lokalnom nivou. (Srna)