Prihod Amazona za tri mjeseca 108,5 milijardi dolara

0

Amazon je još jedan u nizu tehnoloških divova koji su rezultatima za prvi kvartal nadmašili očekivanja. Dionice Amazona su u produženom trgovanju skočile tri posto nakon objave rezultata.

Evo najvažnijih brojki

  • Zarada: 15,79 dolara po dionici naspram 9,54 dolara koliko se očekivalo
  • Prihod: 108,52 milijarde dolara u odnosu na očekivane 104,47 milijardi dolara

Malo je kompanija imalo koristi od naglog pandemijskog naleta internet kupovine koliko i Amazon. Rezultati iz prvog tromjesečja pokazali su da pandemija nastavlja da podstiče poslovanje kompanije, a dobit je porasla za 44% u odnosu na prošlu godinu na 108,5 milijardi dolara, prenosi Seebiz.

Amazonove smjernice za drugo tromjesečje impliciraju da se očekuje nastavak zamaha, što bi trebalo ublažiti strah investitora da bi se posao mogao usporiti u postpandemijskom okruženju. Kompanija očekuje da će ostvariti prihod između 110 i 116 milijardi dolara, nadmašivši predviđanje Wall Streeta od 108,6 milijardi dolara.

Najvažnije je da je Amazon u svojim smjernicama potvrdio da će se ovogodišnji Prime Day održati u junu, što će vjerovatno pomoći u međugodišnjem poređenju prihoda u drugom tromjesečju. Tipično se Amazonova godišnja rasprodaja odvija u julu, ali kompanija je zbog neizvjesnosti povezane s pandemijom odgodila događaj za oktobar prošle godine.