Prezentovane uspješne kompanije iz Žepča

0

Na 25. međunarodnom sajmu u Mostaru održana je Grupna prezentacija žepačkih kompanija pod nazivom „Metar uspjeha: Inspirirajuće priče iz industrije Metal, Drvo, Tekstil“.

Svoje proizvode i usluge predstavile su vodeće kompanije iz navedenih sektora „Saga“ d.o.o., „Tisakomerc“ d.o.o. „Prlić d.o.o.“ i „Elchy-Tex“ d.o.o. Žepče. Predstavljeni su potencijali kompanija, proizvodi, usluge, inovacije i poslovne prilike.

Predstavnik kompanije „Saga“ d.o.o. Žepče Belmin Krehić je predstavio paletu proizvoda od dječjih krevetića koji su 100% izvozni za evropsko tržište do dječjeg namještaja i komoda od punog drveta koji su u ponudi ovog poduzeća.

Jedno je od rijetkih poduzeća koje ima uveden standard upravljanja okolinom EN ISO 14001, prenio je Radio Žepče.

Proizvode kompanije „Prlić“ d.o.o. predstavio je vlasnik i direktor Dragan Prljić. Osvrnuo se na vlastita dva proizvodna programa na tržištu: program namještaja od hrasta kitnjaka “BARIQ“, kao i program stolova iz jednog komada i stolova u kombinaciji drvo-epoxid.

Oba programa su nova na svjetskom tržištu. Radi se o unikatnim pločama i svaka ploča je jedinstvena po boji, teksturi, koloritu, „greškama“ drveta i slično“, pojasnio je Prljić.

Kompanija „Tisakomerc“ Žepče je proizvodno – trgovačko poduzeće koje svoju proizvodnju razvija u metalu i plastici, dok u oblasti trgovine slovi za lidera na tržištu BiH i regije u distribuciji programa vijaka i okova.

Direktor i vlasnik kompanije Nagib Mujkić osvrnuo se na period od boravka u Njemačkoj do povratka u BiH gdje je odlučio nastaviti živjeti i od 2000 godine investirao nekoliko miliona KM u opremu, mašine i proizvodne hale.

Kompanija raspolaže sa proizvodnim pogonom metalne industrije kao i mašinskim parkom koji je opremljen CNC mašinama. Tisakomerc je izvozno – uvozno orijentirana i ima dobru komercijalnu poziciju na tržištima EU, Turske, regije i na lokalnom tržištu, gdje važi za lidera kao distributer br. 1 u vijčanoj robi i okovima, te veoma pouzdanog dobavljača u proizvodnom programu, zaključio je Mujkić.

U okviru Grupne prezentacije predstavila se i kompanija „Elchy- Tex“ Žepče koja proizvodi radna odijela, prsluke, dukserice, kecelje, mantile, maske i dr. Povijesni put kompanije i njene planove predstavio je Josip Ivešić. Posebno je istakao proizvodnju sjedišta za auto industriju a čitav proizvodni proces je usklađen s normativnim međunarodnim standardima EN -ISO 9001, 2008.

Tokom prezentacija sve kompanije su istakle svoje konkurentske prednosti, kvalitetu proizvoda, pouzdanost usluga te su demonstrirale svoju stručnost i iskustvo. Posjetitelji su imali priliku postavljati pitanja, dobiti dodatne informacije i ostvariti kontakte s predstavnicima firmi.

Prezentacije firmi su bile informativne, inspirativne i privukle su pažnju zainteresiranih kompanija i partnera, ali i medija. Poseban interes pokazali su predstavnici Hrvatske obrtničke komore iz Zagreba i Drvni klaster Hercegovina koji su najavili skoru posjetu općini Žepče.

Razgovori su nastavljeni na izložbenom prostoru općine Žepče u Hali 2 Mostarskog sajma.