Tomislavgrad: Prezentiran plan izgradnje energetskih objekata

0

Predstavnici Elektroprivrede HZ HB u Tomislavgradu su prezentirali elektroenergetske projekte koje to poduzeće planira realizirati na području općine Tomislavgrad u dugoročnom razdoblju.

Iako je na prezentaciji spomenuto više projekata, poput VE Mesihovina i hidroelektrane Vrilo, najveća pažnja bila je usmjerena prema Rudniku i termoelektrani (RiTE) Kongora.

Predstavnici Elektroprivrede HZ HB naveli su prednosti investicije u RiTE Kongora gdje bi se, prema njihovim riječim, otvorilo oko 1000 radnih mjesta. Međutim, kazali su kako realizacija projekta ovisi i o stanovnicima tog kraja.

„Od početka razvoja ovog projekta svjesni smo da se ne može realizirati bez jasnog pristanka ili suglasnosti lokalne zajednice, ne samo što je to nemoguće, već i zbog našeg izvornog tumačenja smisla razvojnih projekata“, naveli su predstavnici Elektroprivrede.

Na prezentaciji je napomenuto kako sva do sada izrađena dokumentacija, studijska i projektna kao i strateška procjena utjecaja na okoliš RiTE Kongora , prvenstveno treba poslužiti kao osnova za dijalog u cilju donošenja kvalitetnih odluka.

Od predstavljača je posebno poručeno da taj projekt ne bi bio štetan za okoliš, mada bi eksploatacija rudnika trajala oko 30 godina.