Previranja u kompaniji: Direktori u Twitteru daju otkaze

0

Samo nekoliko dana nakon što je Twitter otpustio hiljade zaposlenih, izvjestan broj najviših rukovodilaca iz timova koji rade na privatnosti i sigurnosti na platformi su navodno dali ostavke.

Tviterov glavni službenik za IT bezbjednost najavio je u četvrtak ostavku, ostavljajući jednu od najkritičnijih pozicija u kompaniji, baš u trenutku kada se pojačava kontrola budućnosti Twittera i pogrešnih odluka njegovog novog vlasnika Ilona Maska.

U tvitu, Lea Kisner, bivša CISO, rekla je da se raduje što će “smisliti svoje sljedeće korake”, prenosi Investitor.me.

“Donijela sam tešku odluku da napustim Twitter. Imala sam priliku da radim sa sjajnim ljudima i tako sam ponosna na privatnost, sigurnost i IT timove i posao koji smo obavili”, navela je Kisner u tvitu.

Kisner nije odmah odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar, niti je javno iznijela svoje razloge za napuštanje Twittera.

Joel Rot, Twitterov šef za integritet i sigurnost takođe je dao ostavku iz kompanije u četvrtak, prema izvoru upoznatim sa situacijom. U danima nakon Maskove akvizicije kompanije, Rot se pojavio kao glas javnosti koji objašnjava i brani neke od mnogih promjena koje su se provodile. On se pridružio Masku na diskusiji na Twitter Spacesu u srijedu, kako bi ublažio zabrinutost zbog toga kako platforma postupa sa štetnim sadržajem usred promjena.

CNN ocjenjuje da su njihove ostavke najnoviji primjer internih previranja koja su potresla Twitter nakon masovnih otpuštanja u kompaniji.

Kisnerov odlazak se navodno poklopio s ostavkom više drugih najviših čelnika u Twitteru u srijedu veče zbog straha od pravne izloženosti kompanije pred Federalnom trgovinskom komisijom, prema internoj poruci koju je pregledao CNN.

Prema toj poruci, glavni službenik za privatnost Twittera Damijen Kieran dao je ostavku u srijedu večer. Kieran je u četvrtak uveče objavio tvit u kojem se, čini se, spominjao ostavku. Nezavisni novinar Kejsi Njuton i portal The Verge prvi su objavili detalje ove ostavke.

Jedan zaposleni Twittera napisao je da je Msskov jedini prioritet „nadoknaditi gubitke koje je pretrpio kao rezultat neispunjavanja svoje obavezujućeg zadatka da kupi Twitter“.

U objavi zaposlenog se takođe tvrdi da Maskov fokus na monetizaciju platforme može ugroziti “ranjive korisnike”, uključujući aktiviste za ljudska prava i političke disidente.

To bi čak moglo dovesti u pravnu opasnost i zaposlene Tvitera, sugeriše se u poruci, nakon što je zaposleni tvrdio da Mask nije zabrinut za potencijalnu odgovornost Twittera pred američkim vlastima.

Zaposleni je tvrdio da je čuo Aleksa Spira, Maskovog advokata i, prema poruci, novog šefa pravne službe Twittera, kako kaže da “Ilon stavlja rakete u svemir, ne boji se regulatora”. Spiro je za CNN rekao da smo “u stalnom dijalogu sa regulatorima i da ćemo blisko sarađivati ​​s agencijom kako bismo osigurali da se pridržavamo zakona.”

U saopštenju, portparol Agencije za trgovinu SAD-a (FTC) je rekao da “sa dubokom zabrinutošću prati nedavna dešavanja na Twitteru”.

“Nijedan izvršni direktor ili kompanija nije iznad zakona, a kompanije moraju slijediti naše dekrete o saglasnosti”, rekao je portparol. “Naš revidirani nalog o pristanku daje nam nove alate za osiguranje usklađenosti i spremni smo ih koristiti.”

Twitter se već dva puta nagodio s tom agencijom zbog kršenja privatnosti korisnika i suočava se s optužbama uzbunjivača od strane njenog bivšeg šefa sigurnosti, Pitera Zatka, da je kompanija pod bivšim izvršnim direktorom Paragom Agravalom treći put prekršila svoje obaveze prema FTC-u. Ako se pokažu istinite, Zatkove tvrdnje mogle bi rezultirati milijardama dolara novčanih kazni i lične odgovornosti za Agravala.

U poruci su navedeni planovi Twittera da se odgovornosti koje spočitava FTC prenesu na pojedinačne radnike koji ostaju u kompaniji.

“Ovo će staviti ogroman lični, profesionalni i pravni rizik na inženjere”, upozorava se u poruci, prenosi The Verge. „Predviđam da ćete na sve vas vršiti pritisak od strane menadžmenta da progurate promjene koje će vjerovatno dovesti do velikih incidenata.”