Preminuo veliki poduzetnik iz BiH, zvali su ga “kraljem šećera”

0

U 83-oj godini života preminuo je veliki poduzetnik Marinko Zadro, “hrvatski kralj šećera”, kako su ga nazivali u medijima.

Taj poduzetnik svoj je poslovni put čvrsto vezao uz industriju šećera. Rođen je u Grudama u Hercegovini, po struci je diplomirani inženjer tehnologije, a svoj uspon u karijeri započeo je u tvornici šećera u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je bio direktor.

Šećerom se Zadro bavi i nakon dolaska u Zagreb 1987., kao direktor tvrtke Emona Commerce.

S partnerom Draženom Robićem u 2002. je kupio virovitičku šećeranu, koja je tada bila u stečaju, te ju podigao u snažnu firmi, uvrstio na Zagrebačku berzu, izvijestio je Poslovni.hr.

Kasnije je u sastav Vira ušla i županjska šećerana Sladorana, a s promjenama okolnosti na tržištu šećera nakon ulaska u EU i poremećaja koji su kasnije uslijedili, njegove su šećerane s hrvatskim konkurentom Tvornicom šećera Osijek Marka Pipunića „udružile snage“ i spojile se u jednu firmu – HIŠ.

Marinko Zadro je među ostalim iz stečajne mase preuzeo i proizvodnju i vinograde Dalmacijavina.

Među ostalim, bavio se i proizvodnjom piva, no nije krio da mu je šećer „najslađi“.

Biznis su već odavno preuzeli njegovi nasljednici, proizvodnju šećera sin Željko, a unuk Luka industriju pića i vraćanje u život nekadašnjih brendova splitskog Dalmacijavina.