Premijer Nikšić i ministar Lakić s predstavnicima EBRD-a

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić održao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje je predvodila generalna direktorica EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe. Sastaknu su prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl.

Poseban naglasak tokom ovog susreta stavljen je na projekte izgradnje autoputa, zelene energije, kao i druge reformske projekte koje Federacija BiH provodi uz podršku EBRD-a.

Kada je riječ o aktuelnim projektima u oblasti putne infrastrukture, a koji se u Federaciji BiH realiziraju uz podršku ove međunarodne finansijske institucije, fokus je bio na izgradnji dionica Koridora Vc.

Tokom susreta razgovarano je i o projektima iz energetskog sektora s fokusom na obnovljive izvore energije. Ukazano je na potencijale koje ovi projekti donose, a koji se prije svega ogledaju u povećanju interesa investitora, ali i odobravanju sredstava podrške. Istaknuta je i mogućnost da kreditna sredstva za projekte budu praćena određenim udjelom grant sredstava EBRD-a, kojim prethode kvalitetni ažurirani, ali i ambiciozni akcioni planovi u oblasti klimatskih promjena, a na kojima Federacija BiH radi.

Premijer Nikšić goste je upoznao sa opredjeljenjem Vlade Federacije BiH na provođenju refomskih projekata, te da je nakon jučerašnjeg usvajanja Izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za ovu godinu, Vlada Federacije usmjerena na provođenje fiskalne reforme. Dodao je da prvi put lokalne vlasti iskazuju interes za projekte zelene energije, te da je data podrška javnom energetskom sektoru za nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sagovornici su iskazali obostranu spremnost za nastavak saradnje na postojećim, ali i novim projektima u ovim oblastima, značajnim za razvoj Federacije BiH.

Federalni premijer iskazao je i spremnost razmatranja projekata za koje relevantne analize pokažu postojanje njihove ekonomske opravdanosti.

Zahvalivši se gostima na dosadašnjoj saradnji, premijer Nikšić istakao je nadu da će ona biti uspješno nastavljena i u budućem periodu.