Preko 200 predavača na skupu u Sarajevu

0

Više od 200 predavača okupit će se na 16 simpozija koji će biti organizirani u okviru 11. “Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) u Bosni i Hercegovini”, koji počinju 20. i završavaju 23. juna.

“Dani BHAAAS” jedinstven su skup u BiH i regiji koji pruža priliku za povezivanje eksperata iz Sjedinjenih Američkih Država i šire s domaćim stručnjacima, kao i razmjenu znanja i iskustava, a pokrovitelj je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ova akademija okuplja 300 doktora nauka i istraživača te profesionalaca iz različitih oblasti, kao i umjetnika porijeklom iz BiH, koji 11 godina dijele svoja znanja i iskustva sa stručnjacima u domovini. Saradnja Ministarstva s ovom akademijom odvija se kroz program “Dijaspora za razvoj”, a ovo ministarstvo osigurava i 25.000 KM za podršku radu akademije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je danas, na pres-konferenciji, da su članovi ove akademije prisutni u BiH tokom cijele godine, a ne samo kada se organizira ovaj skup, radeći na prenošenju znanja, ali i na humanitarnom planu, pomažući tako rad bh. bolnica.

– Svakodnevno moramo stvarati uvjete da dijaspora učini ono što je u njenoj mogućnosti, a to je posebno važno u slučaju prijenosa znanja te je obaveza Ministarstva  da stvara uvjete za rad ovakvih udruženja – dodala je Borovac.

Predsjednik BHAAAS-a Emir Festić kazao je danas da bi u budućnosti trebalo slične organizacije objediniti, kojima bi krovna organizacija bila Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao državna institucija koja je usko opredijeljena za rad s dijasporom. – Zasebna kancelarija za posredovanje u organizaciji ovakvih događaja bila bi od enormne važnosti, jer bi neko bio stalno prisutan u BiH i time bi se sve ovo diglo na viši nivo – smatra Festić.

Prošlogodišnja konferencija okupila je više od 1.000 učesnika, među kojima je bilo 375 predavača iz 24 zemlje svijeta, a održano je i 27 stručnih simpozija, kao i brojni okrugli stolovi i panel diskusije.

Izvor: Diaspora invest