Preduzetnici u Gradišci dobili finansijsku podršku

0

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisao je danas ugovore sa 20 preduzetnika o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa podrške razvoja preduzetništva grada Gradiška za 2019. godinu koji su izabrani putem javnog poziva i kojima će biti dodijeljeno ukupno 120.000 KM iz gradskog budžeta.

Adžić je rekao da bespovratna sredstva kroz Program podrške razvoju preduzetništva lokalna zajednica dodjeljuje od 2017. godine.

“To nisu značajno velika sredstava, ali je veoma bitno da su usmjerena prema preduzetnicima koji se bave proizvodnjom, koji je šire i povećavaju broj zaposlenih. U toku 2017. i 2018. godine dodijeljeno je 340.000 KM za 57 preduzeća, koja su za protekle dvije godine zaposlila dodatnih 280 radnika i povećala svoj obim proizvodnje za ukupno 17,3 miliona KM”, naveo je Adžić.

On je istakao da je u izradi Pravilnika za dodjelu sredstava iz Programa podrške preduzetnicima učestvovao Privredni savjet grada Gradiška i dodao da će ubrzo biti dodijeljeno i dodatnih 90.000 KM za razvoj preduzetništva, za nova preduzeća koja su formirana prošle godine, te da su ta sredstva obezbijeđena iz MEG projekta.

“To je samo mali dio podrške privredi, u odnosu na opredjeljenje grada Gradiška da značajnija sredstva ulaže u razvoj infrastukture i tako stvara preduslove za privredni razvoj. Tu su najznačajnija ulaganja u izgradnju infrastukture u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje će tokom ove godine biti uloženo više od 4,5 miliona KM, kako bi do kraja godine ova privredna zona bila jedna od najuređenijih u regionu”, naglasio je Adžić.

Na javni poziv prijavilo se 39 preduzetnika, prihvaćena je 31 prijava, a pravo na podsticaj ostvarilo je njih 20.