Predstavnici velike kineske kompanije borave u BiH

0

Razgovarali o mogućnostima ulaganja i prednostima Bosne i Hercegovine za strane investitore

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija se susreo s delegacijom kineske kompanije VEICHI Electric predvođenom predsjednikom G. Song Qixunom, direktoricom kineske kompanije HD Razvoj Dajanom Majmunović i predstavnicima Kinesko-europskog udruženja za tehničku i ekonomsku suradnju (CEATEC).

VEICHI Electric je vodeća kompanija koja se ističe u području energetike i industrijske kontrole, posjeduje više od 100 patenata tehničkih izuma, a neki od proizvoda su: frekventni inverteri, servo sistemi, PV inverter, PLC, HMI, oprema za automatizaciju, koja se široko koristi u nafti, hemikalijama, keramici, alatnim mašinama, gotovim metalnim proizvodima, kablovima, plastici, štampanju i pakovanju, tekstilu i hemijskim vlaknima, metalurgiji, rudarstvu uglja i drugim industrijama.

Kubatlija je predstavio poreski sistem u BiH, infromacije o obrazovnom sistemu i radnoj snazi, industrijskim zonama, operativnim troškovima i ugovorima o slobodnoj trgovini.

Sugovornici su tokom sastanka poseban fokus stavili na mogućnosti promoviranja korištenja solarne energije, kao i potencijalnim prilikama razvoja na tržištu Bosne i Hercegovine.

FIPA je predstavila prilike i projekte iz sektora energetike, kao i projekte bh. inovatora.