“Čudo iz Vogošće”: Praktik udvostručio broj radnika

0

Predstavnici Općine Vogošća predvođeni općinskim načelnikom Edinom Smajićem obavili su danas finalni monitornig u firmi „Praktik“ iz Vogošće kako bi utvrdili da li su ispunjene sve odredbe iz ugovora o dodjeli poticaja ovoj firmi

Naime, prije dvije godine, u okviru projekta realizovanog sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo „Praktik“ je, kao proizvodna i izvozno orjentisana firma, a nakon provedene procedure javnog poziva, ostvario pravo na poticaj u iznosu od oko 325.000,00 KM.

Obaveza ove firme bila je da u roku od dvije godine izgradi novih 5.000 kvadratnih metara novih proizvodnih kapaciteta i zaposli 31 novog radnika.

Predstavnici Općine Vogošća su sa zadovoljstvom mogli konstatovati kako su sve odredbe iz ugovora ispoštovane, a nakon što su obišli novoizgrađene kapacitete utvrdili su kako je zaposleno preko šezdeset novih radnika.

Čudo iz Vogošće

Naime, u trenutku apliciranja firma „Praktik“ je imala 63 uposlena radnika, a danas ima 129.

Nakon obilaska proizvodnih kapaciteta općinski načelnik je izjavio kako nije pretjerivanje kada se o „Praktiku“ govori kao o čudu.

Vlasnik i direktor firme „Praktik“ Muhamed Žero zahvalio je Općini Vogošća na podršci i prezentirao planove za dalje proširenje kapaciteta i izgradnju novih proizvodnih pogona.

Podsjetimo, Firma PRAKTIK doo Sarajevo osnovana je 1998. godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja INOX i čeličnih dijelova za industriju namještaja kao i drugih čeličnih podkonstrukcija.