Powell: Inflacija je još previsoka

0

Predsjednik Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell priznao je nedavne znakove usporavanja inflacije, ali je dodao da će američka centralna banka biti “odlučna” u svojoj predanosti ciljanom nivou od dva posto.

U prilično iščekivanom govoru održanom u Ekonomskom klubu Njujorka, Powell je izbjegao obvezivanje na određenu politiku, ali nije dao naznake da je sklon povećanju kamatnih stopa, prenosi SEEibz.

Kao što je Powell govorio, trgovci na terminskom tržištu izbrisali su svaku mogućnost povećanja stope u novembru i smanjili šanse za pomak čak i u decemru. Priznao je napredak postignut u vraćanju inflacije na upravljivi nivo, ali je naglasio budnost u ostvarivanju ciljeva centralne banke.

– Inflacija je još previsoka, a nekoliko mjeseci dobrih podataka samo je početak onoga što će biti potrebno za izgradnju povjerenja da se inflacija održivo spušta prema našem cilju – rekao je Powell u pripremljenim primjedbama.

On je naveo da još ne možemo znati koliko dugo će ova niža očitanja trajati ili gdje će se inflacija smiriti u narednim kvartalima.

– Iako će put vjerovatno biti neravan i trebaće neko vrijeme, moji kolege i ja smo ujedinjeni u našoj predanosti održivom smanjenju inflacije na dva odsto – dodao je Powell.

Govor dolazi s pitanjima o tome gdje će Fed nakon niza povećanja kamatnih stopa s ciljem hlađenja inflacije. Dionice su porasle nakon što je Powell govorio, a prinos desetogodišnjih državnih obveznica spustio se s najviših nivoa za sjednicu.

Powell je rekao da ne misli da su kamatne stope sada previsoke.

– Čini li se da je politika sada prestroga? Morao bih reći ne – rekao je Powell.

Posljednjih dana podaci su pokazali da, iako je inflacija i dalje znatno iznad ciljane stope, tempo mjesečnih povećanja je usporen, a godišnja stopa usporila je na 3,7 odsto s više od devet odsto u julu prošle godine.