Povoljna sredstva za privrednike u Općini Centar

0

Načelnik Nedžad Ajnadžić i predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo Amer Bukvić danas su u zgradi Općine Centar u Sarajevu potpisali ugovor o poslovnoj saradnji, čime je zvanično uspostavljena nova, izuzetno povoljna finansijska linija za subjekte male privrede registrovane na području ove lokalne zajednice.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranje po povoljnim uslovima uz potpuno subvencioniranje cjelokupne profitne marže od strane Općine Centar od 3,19%.

– Potpisivanjem današnjeg sporazuma započinjemo jednu od najznačajnijih mjera podrške privrednicima sa područja Općine Centar. Cilj nam je pomoći malim i srednjim preduzećima na teritoriji Općine da dobiju povoljna sredstva za svoje poslovanje, kako bi očuvali likvidnost u teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Činimo sve što možemo da mi kao lokalna zajednica u saradnji sa partnerima doprinesemo očuvanju radnih mjesta i da u ovakvim izazovnim vremenima stvorimo uvjete za nova zapošljavanja, prije svega mladih sa područja naše Općine – izjavio je Ajnadžić.

Pozvao je sve privredne subjekte koji budu ispunjavali uslove javnog poziva da se prijave i iskoriste prednosti ove finansijske linije, istakavši izuzetno dobru poslovnu saradnju sa BBI bankom u prethodnom periodu.

Za realizaciju ovog ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu od 17,5 miliona KM, dok je Općina Centar na ime subvencioniranja dijela profitne marže za korisnike ove finansijske linije iz svog budžeta za 2020. obezbijedila 340 hiljada maraka.

– BBI banka želi biti partner lokalnim zajednicama širom BiH. Ovo je najveća subvencija bilo koje općine. Radi se o vrlo konkretnim aktivnostima i ozbiljnoj pomoći privrednicima. Lokalne zajednice, banke i mediji, svi zajedno trebamo nastupati kao jedan tim i biti podrška našoj privredi, jer smo svi afektirani ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa – kazao je Bukvić.

Dodao je da su ovakvi projekti dobar primjer javno-privatnog partnerstva koji otvaraju nova radna mjesta i jačaju domaću ekonomiju.

Prisutnima se obratila i Karolina Karačić, Predsjedavajuća Općinskog vijeća koja je istakla kako je ovaj projekat samo jedna od mjera pomoći Općine Centar privrednicima u vremenu pandemije korona virusa.

Pravo na sredstva po ovoj finansijskoj liniji moći će ostvariti subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede, koji uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze, kao i sve ostale uslove Javnog poziva koji će do sredine jula 2020. g. biti objavljen u sredstvima javnog informisanja, kao i na web stranicama www.bbi.ba i www.centar.ba.