Povećana bescarinska kvota za izvoz ribe u EU: Snažan vjetar u leđa domaćim ribogojilištima

0

Proizvođači trebaju pomoć države, posebno u segmentu ukidanja 150 parafiskalnih nameta i traže donošenje strategije uzgoja ribe.

Uzgoj ribe jedan je od najbrže rastućih svjetskih sektora u uzgoju hrane životinjskog porijekla. Taj trend zapažen je i u BiH, gdje je proizvodnja ribe u postratnom periodu sa 3.000 tona skočila na oko 8.000 tona. Glavni razlozi za to su izuzetni prirodni uslovi i činjenica da je riblje meso jedino koje možemo izvoziti na tržište Evropske unije.

Mogućnost takmičenja

Bescarinska kvota na izvoz ribe iznosi 60 tona, a najavljeno je povećanje na 500 tona, zbog prihvatanja izmjena SSP-a. Svaki izvoz iznad te količine podrazumijeva i plaćanje carine od 8,5 posto.

Vlasnik ribogojilišta Laks iz Salakovca, Đevad Handžar, izjavio je za Faktor kako će najavljeno povećanje kvota biti “jak vjetar u leđa”.

– Sada nam se otvara mogućnost za takmičenje, a tu se sasvim sigurno možemo nositi sa zemljama EU-a. Standardi provjere pokazali su da je naša riba vrhunskog kvaliteta – rekao je Handžar.

Vlasnik ribogojilišta Krajina iz Martin-Broda Rifat Tahirić, rekao je za Faktor da smatra kako je kvota i dalje premala.

– Samo naše ribogojilište proizvede 600 tona. Neka ribogojilišta proizvode i više od hiljadu tona – prokomentirao je Tahirić.

Vlasnici ribogojilišta slažu se u tome da bi država trebala snažnije podržati uzgoj ribe. Još uvijek ne postoji strateški razvoj za uzgoj ribe, a veliki su i porezi.

Teret dažbina

– Na to često upozoravamo, jer su nas do sada na putu za EU pratile uglavnom dažbine. Na kilogram ribe plati se oko 150 parafiskalnih nameta, što je previše – dodao je Handžar.

Profesor akvakulture na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Samir  Muhamedagić naveo je za Faktor kako je povećanje bescarinske kvote poboljšanje, ali je riječ o političkom pitanju.

– Najsretniji bi bili da nema kvote, jer u Evropi nema ribe koja može po kvalitetu parirati našoj. Vjerujem da će kvota postepeno biti ukinuta, jer BiH je u evropskim omjerima mali proizvođač – zaključio je naš sagovornik. (Faktor)