Povećan izvoz drvnih sortimenata iz BiH

0

Drvna industrija BiH je za devet mjeseci ostvarila izvoz u vrijednosti od 1.032.053.589 KM, što je više za 6,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 287.892.118 KM ili 12,5 odsto više nego za devet mjeseci lani.

Na sastanku Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri, Spoljnotrgovinskoj komori BiH, konstatovano je da je pokrivenost uvoza izvozom u prva tri kvartala iznosila 358,5 odsto, što je nepovoljnije nego u prošloj godini.

Izvoz proizvoda u grupi drvo i proizvodi od drveta činio je 56,7 odsto, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 43,3, što je, kako je navedeno, povoljnije sa aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine.

U okviru grupe izvoza drvo i proizvodi od drveta, izvoz proizvoda šumarstva činio je 12,7 odsto, što je nešto manje nego lani, a u okviru ukupnog izvoza proizvoda šumarstva, najveće je učešće bilo ogrevnog drveta 84,2 odsto, a trupaca 5,4 odsto, što je povoljnije u odnosu na prošlu godinu.

Iz Spoljnotrgovinske komore saopšteno je da je u posmatranom periodu povećan izvoz namještaja, ploča i montažne drvene gradnje.

Članovi Odbora su istakli da je drvna industrija jedna od najperspektivnijih grana u BiH, te da je ostvareni izvoz rezultat izvanrednih napora kompanija, s tim da je podrška organa vlasti na svim nivoima bila zanemarljiva.

Oni su naglasili da veliki problem za drvnu industriju predstavlja odlazak stručne radne snage, velika opterećenja doprinosima koje kompanije moraju plaćati po osnovu novih zakonskih propisa, te da sve to utiče na nemogućnost povećanja plata i stimulacija koje su bitne za zadržavanje radnika i zapošljavanje novih. (Srna)