Potvrđeno pisanje BiznisInfo.ba da će se ići na povećanje cijena struje za domaćinstva

0

“Elektroprivreda BiH” prošlu godinu završila je s gubitkom od 140 miliona KM, potvrđeno je za “Avaz” iz ove kompanije, uz najavu da će, s ciljem postizanja energetske stabilnosti, biti pokrenut postupak izmjene cijene električne energije i za domaćinstva.

Time je zvanično potvrđena informacija da će EPBiH tražiti povećanje cijena za domaćinstva, što je BiznisInfo.ba prekjučer prvi ekskluzivno objavio.

Pogrešne procjene da će gubitak na kraju 2023. iznositi više od 80 miliona KM, u EPBiH obrazlažu nizom okolnosti i troškovima proizvodnje, nabavke električne energije zbog smanjene proizvodnje iz termoelektrana, finansijskim troškovima i rashodima u vezi s nerealiziranim investicijama, otpisima iz ranijih godina, a što se nije moglo predvidjeti.

– Revidiranjem plana poslovanja gubitak je veći od procijenjenog i iznosi 140 miliona KM. Prema planskim pokazateljima za trogodišnji Plan poslovanja 2024.-2026., EPBiH bi trebala pozitivno poslovati. Osnovna pretpostavka za pozitivno poslovanje i održavanje elektroenergetske stabilnosti jesu povećanje proizvodnje i isporuke uglja iz rudnika Koncerna EPBiH, smanjenje troškova koji ne utječu na sistem proizvodnje i održavanja te pokretanje tarifnog postupka za javno snabdijevanje – navode iz “Elektroprivrede BiH”.

Na konkretno pitanje, znači li to da će i građani uskoro struju plaćati više, iz EPBiH kažu da takav zahtjev prema FERK-u još nije upućen.

– Međutim, da bi se osigurala energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje “Elektroprivrede BiH”. U tom kontekstu, prijedlog Plana poslovanja 2024.-2026. predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini – ističu iz EPBiH.

Kao uzrok ogromnih gubitaka navode smanjenje proizvodnje uglja u rudnicima, iz kojih je isporučeno dva miliona tona manje u odnosu na ugovorene količine, što je utjecalo na smanjenje proizvodnje u TE “Tuzla” i “Kakanj”, a time i prodaju viškova struje na tržištu.

Na finansijski rezultat kompanije utjecao je i pad cijena na berzi električne energije, ali i zadržavanje cijena javnog snabdijevanja na nivou iz 2015. godine, uprkos značajnom povećanju ulaznih troškova proizvodnje električne energije od 2015. do danas, kazali su za Avaz.