Potražnja za novim automobilima u Evropi oslabila u junu

0

Potražnja za novim automobilima u Evropi ponovo je smanjena u junu, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu, pokazali su u srijedu objavljeni podaci udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA.

U junu je u 27 članica Evropske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,446 miliona novih automobila, što je za 7,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci udruženja.

Tako se, nakon majske stagnacije, nastavio trend pada potražnje za novim automobilima, što u ACEA-i pripisuju malom broju radnih dana u EU u prošlom mjesecu.

Pad potražnje zabilježen je na svim vodećim tržištima, a najveći je bio u Francuskoj i Španjolskoj gdje se prodaja smanjila 8,4 odnosno 8,3 posto. Slijede Velika Britanija s padom potražnje za 4,9 posto, Njemačka, gdje se smanjila 4,7 posto, te Italija, s 2,1 posto manje registriranih novih automobila.

Slabiju potražnju bilježile su u prošlom mjesecu i zemlje ′nove′ Evrope, koje su u prethodnim mjesecima bilježile visoke stope rasta, iako je ukupan obim prodaje deset puta manji nego u skupini ′stare′ Evrope.

U junu je tako prodaja automobila u zemljama ′nove′ Evrope smanjena tri posto.

Smanjilo se i najveće istočnoevropsko tržište, ono Poljske, za 2,3 posto.

Pad potražnje u prvoj polovini godine

U prvoj polovini 2019. godine u 27 zemalja članica EU-a registrirano je ukupno 8,2 miliona novih automobila, što je za 3,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Među vodećim evropskim tržištima veću je potražnju za novim automobilima u promatranom razdoblju bilježila samo Njemačka, za skromnih 0,5 posto.

Najviše se smanjila potražnja u Španjolskoj, za 5,7 posto. Slijede Italija i Velika Britanija s padom prodaje za 3,5 odnosno 3,4 posto. Najblaži je pad bilježila Francuska, za 1,8 posto.

U cijeloj ′staroj Evropi′ broj registriranih novih automobila smanjen je u prvoj polovini godine za 3,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Zemlje ′nove′ Evrope u cjelini bilježile su 1,4-postotni rast, izračunali su u ACEA-i.