Potpisana dva ugovora: 2 miliona eura za “Plavu vodu”, 5 miliona eura za deponiju u Živinicama

0

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu za projekat regionalni vodovod “Plava voda” i ugovor o zajmu za projekat regionalne deponije za čvrsti otpad Živinice.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo što su potpisani važni ugovori sa EBRD-om, od kojih je prvi vrijedan dva miliona eura koje Švedska razvojna agencija (Sida) donira kao podršku projektu regionalni vodovod “Plava voda” za koji su ranije EBRD i Razvojna banka Savjeta Evrope obezbijedili po 11 miliona eura.

On je pojasnio da je riječ o vodosnabdijevanju opština Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, odnosno redovnom snabdijevanju vodom za 250.000 stanovnika.

Bevanda kaže da je to sistem od izvorišta “Plava voda” u Novom Travniku do rezervoara Putovići u Zenici, te da će biti finansirani i troškovi turističkog uređenja izvorišta “Plava voda” i uspostavljanje vodozaštitne zone.

“Drugi ugovor koji smo potpisali odnosi se na projekat regionalne deponije za čvrsti otpad Živinice kojim se obezbjeđuje pet miliona eura. Cilj projekta je rješavanje dugogodišnjeg problema sa otpadom u Živinicama”, rekao je Bevanda novinarima.

Izgradnjom jedne regionalne deponije, kako je naveo, sprečava se nastanak divljih deponija, poboljšava kvalitet života i smanjuje rizik po zdravlje ljudi.

“Uvjeren sam da će projekt biti realizovan u predviđenom roku do kraja 2021. godine i da će time biti riješeno pitanje regionalne deponije u Živinicama. Rok otplate zajma je 15 godina sa grejs periodom od tri godine”, dodao je Bevanda.

On je izrazio posebnu zahvalnost EU i Agenciji Sida koji učestvuju u sufinansiranju ovih, ali i drugih projekata čiji je cilj poboljšanje života građana.

Direktor EBRD-a u BiH Manuela Nesl izrazila je zadovoljstvo što je prvi ugovor koji potpisuje u mandatu u ovoj zemlji upravo za ovakve projekte koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta i održivosti usluga građanima na lokalnom nivou.

“Kredit EBRD-a od pet miliona eura za izgradnju regionalne deponije za čvrsti otpad Živinice prvi je korak onog što se naziva upravljanjem otpadom u takozvanoj cirkularnoj ekonomiji. Radiće se na upravljanju otpadom u opštinama Živinice, Kladanj i Banovići”, rekla je ona, dodajući da su opštine Lukavac i Srebrenik zainteresovane za korištenje te deponije.

Neslova je naglasila da bi od tog projekta korist moglo da ima oko 180.000 stanovnika, ali i da bi bio smanjen rizik od zagađenja podzemnih voda i ispuštanja stakleničkih gasova.

Ona je izrazila nadu da će uskoro biti potpisani ugovori za početak građevinskih radova u sklopu ovog projekta.

“Trenutno vodimo intenzivne razgovore sa Sidom da odobri grant od 2,5 miliona eura za sufinansiranje ovih građevinskih radova čime će se poboljšati kvalitet usluga koje se pružaju građanima”, rekla je Neslova.

Ona je zahvalila EU što je podržala tehničku pomoć za nadzor provođenja projekta izrade deponije u Živinicama.

“Posebno mi je drago što smo potpisali ugovore za projekat `Plava voda` s obzirom da je njegova realizacija obustavljana dva puta. Ovo danas je dokaz da ni EBRD, ni opština, a ni Ministarstvo ne odustaju od svojih aktivnosti kako bi oko 250.000 ljudi u četiri opštine dobilo kvalitetno snabdijevanje vodom za piće”, dodala je direktor EBRD-a u BiH.

Neslova je napomenula da se početak izgradnje regionalnog vodovoda “Plava voda” očekuje na proljeće.

Ona je pojasnila da je Sida obezbijedila 2,5 miliona eura kako bi se pripremio projekat i smanjili gubici vode u regionalnom vodovodu.

Srna