Potpisan ugovor za treću fazu revitalizacije JP “Luka Brčko”

0

Predstavnici Javnog poduzeća „Luka Brčko“ danas su s predstavnicima kompanije „Strabag“ d.o.o. potpisali ugovor vrijedan 11,6 miliona KM, a koji se odnosi na realizaciju poslova rekonstrukcije pruge i izgradnje pristupne ceste. Potpisivanjem ovog ugovora praktično je započela treća, ujedno i završna, faza revitalizacije JP „Luka Brčko“.

„To će jako puno značiti za samo poslovanje ‘Luke’, vidimo već benefite ovog prvog projekta koji se odnosio na rekonstrukciju platoa i mislim da od toga već imamo ogromne koristi. Ja se nadam da će i druga faza koja se odnosi na nabavu dizalice također biti realizirana do kraja ove godine. Treća faza bi trebala započeti kroz 28 dana, a nadam se da će završetkom svih faza, ‘Luka’ postati funkcionalna i da ćemo kroz naredno razdoblje poboljšati svoje poslovanje i postati samoodrživi“, kazao je direktor JP „Luka Brčko“, Perica Josić.

Rok za izvođenje ugovorenih radova na realizaciji treće faze revitalizacije „Luke“ je 16 mjeseci.

„Ovo je jedan vrlo specifičan projekt koji je praktički nukleus niskogradnje jer u sebi sadrži i izgradnu željeznice, rekonstrukciju željeznice, izgradnju i rekonstrukciju ceste, vijadukta. To je jedan projekt koji je izazovan i mi ćemo odgovoriti tom izazovu. Mislim da smo i mi i investitor učinili sve da ovaj projekt ide po ugovorenoj granici radova“, kazao je zamjenik direktora kompanije „Strabag“ Muhamed Ćatović.

Ukupna vrijednost projekta revitalizacije Luke, koji obuhvaća izgradnju i uređenje platoa „Luke“, nabavu nove dizalice i rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko je 10 miliona eura i financira se bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od preko tri miliona eura i kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od sedam miliona eura. Sredstva EU osigurana su kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne financijske institucije i donatori osiguravaju financiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.

Projekt rehabilitacije je u skladu s Agendom povezanosti Evropske unije, koja promovira transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu suradnju i integraciju s Evropskom unijom.