Potpisan ugovor vrijedan 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge u Sarajevu

0

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora dr Zoran Tegeltija i predsjednica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti 25 miliona eura koji je namjenjen za izgradnju tramvajske pruge na dionici od Ilidže do Hrasnice u Sarajevskom kantonu.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Tegeltija izjavio je da očekuje da se u narednom periodu pokrenu i drugi projekti koji su u proceduri te da je EBRD jedan od najvećih investitora u BiH, posebno kada su u pitanju infrastrukturni projekti.  

„Ovaj ugovor vrijedan 25 miliona eura ima rok otplate 15 godina uz tri godine grejs perioda i značajan je i sa aspekta zaštite okoliša, a ne samo saobraćajne komunikacije u javnom prevozu Kantona Sarajevo. Očekujemo i nova ulaganja EBRD-a u projekte širom BiH“, istakao je ministar.  

Odile Reno – Basso naglasila je da su u EBRD-u zadovoljni što daju finansijsku podršku za projekte zaštite okoliša i putne komunikacije te da će i dalje ulagati u BiH.

Prije ceremonije potpisivanja ministar Tegeltija održao je sastanak sa rukovodstvom EBRD-a na kojem su razmijenjene informacije o projektima koji su u toku i dinamikom njihove realizacije.

Podsjetimo, planirana je izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice u dužini od 12,96 kilometara sa 20 tramvajskih stanica i okretnicom na kružnom toku na Ilidži.