Potpisan memorandum o osnivanju sajber akademije u Banjaluci

0

U Banjaluci je jučer potpisan memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i izraelske kompanije “Elta sistemi” s ciljem uspostavljanja sajber akademije koja će obučavati i osposobljavati studente za sticanje znanja i vještina u oblasti kibernetičke bezbjednosti.

Memorandum su potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević i direktor Sajber sektora za marketing i poslovni razvoj kompanije “Elta sistemi” iz Izraela Roi Šapošnik.

Rajčević je rekao da o značaju potpisivanja memoranduma govori i opšta statistika na svjetskom nivou, koja kaže da će u ovoj godini potreba za profilima iz kibernetičke bezbjednosti biti oko 3,5 miliona izvršilaca.

– Potrebe na jedinstvenom digitalnom tržištu EU su takođe ogromne, a riječ je o 400.000 radnih mjesta, što dovoljno govori kolika je potražnja na evropskom i svjetskom nivou za profilima u ovoj oblasti – izjavio je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se potpisivanjem memoranduma dobija dobra osnova za nastavak saradnje Vlade Republike Srpske i kompanije “Elta sistemi”, a sve radi osnivanja prve sajber akademije ne samo u RS i BiH, već i u regionu.

– Nama u RS je cilj da Banjaluka i RS postanu centar kibernetičke bezbjednosti i ove vrste IT industrije. U tu svrhu planiramo da u saradnji sa partnerima iz Izraela organizujemo i osnujemo sajber akademiju koja će iz godine u godinu produkovati profile ove vrste – rekao je Rajčević i naglasio da, o kakvoj kompaniji je riječ, dovoljno govori činjenica da državu Izrael prati reputacija “sajber nacije”.

On je dodao da to govori da je Izrael lider na svjetskom nivou u oblasti kibernetičke bezbjednosti.

– Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme u saradnji sa domaćim obrazovnim institucijama, poput Elektrotehničkog fakulteta Univerzitea u Banjaluci razmotriti sve modalitete u kojima bi s jedne strane dobili i kao učesnike u cijelom projektu i domaću visokoškolsku ustanovu i stvar je pregovora kako napraviti taj atranžman – naveo je Rajčević.

On je istakao da bi, ukoliko sve bude išlo po planu u vezi sa osnivanjem sajber akademije, do proljeća naredne godine mogli organizovati i treninge uz fizičko prisustvo trenera.

– Do tada bi radili na finansijskim, logističkim i infrastrukturnim pretpostavkama za to – rekao je Rajčević.

Šapošnik je naglasio je da je potpisivanje memoranduma istorijski trenutak za Izrael i RS. On je rekao da su “Elta sistemi” lideri u sajber domenu u svijetu i dodao da će zajednički biti omogućeno razvijanje sposobnosti za rad u sajber domenu.

Šapošnik je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ministru Rajčeviću, ambasadoru BiH u Izraelu i ambasadoru Izraela u BiH za veliki rad u aktivnosti u spajanju ovih zemalja.

– Očekujem da ćemo svi uskoro viđeti rezultate obog rada – naglasio je Šapošnik.