Potonule akcije vodećih svjetskih IT kompanija

0

Akcije najboljih svjetskih tehnoloških kompanija potonule su nakon upozorenja vodeće investicione banke da njihova vrijednost raste prebrzo.

Na kraju trgovanja u petak, akcije Applea bile su u padu četiri odsto, što je ravno gubitku tržišne kapitalizacije najvrjednije kompanije na svijetu od 30 milijardi dolara.

Akcije Googleovog oca Alphabeta izgubile su tri procenta, koliko su u gubitku i dionice Facebooka i Amazona. Microsoft je u minusu dva odsto. Indeks tehnoloških kompanija Nasdaq u gubitku je takođe dva odsto.

Investitori već neko vrijeme osjećaju nelagodu zbog astronomskog rasta vrijednosti najvećih tehnoloških kompanija, ali je rasprodaja u petak podstaknuta izvještajem direktora investicija Goldman Sachsa došla kao upozorenje od rastućih rizika pet vodećih tehnoloških akcija.

Skoro 40 odsto dobitaka u cijelom S&P 500 indeksu ove godine potiče upravo odatle, iako tih pet akcija čine svega 13 procenata tržišne vrijednosti kompanija u indeksu.

Akcije Facebooka, Amazona, Microsofta, Alphabeta i Applea dodali su ukupno 600 milijardi dolara tržišne dokapitalizacije ove godine, što je ravno BDP-u Hong Konga i Južne Afrike zajedno, upozorava se u izvještaju Goldman Sachsa.