Potencijalni partneri posjetili buduće gradilište HE Buk Bijela

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je sa potencijalnim partnerima iz Kine, predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering /AVIK/ posjetio lokalitet Buk Bijelu na rijeci Drini u opštini Foča, gdje je planirana gradnja hidroelektrane.

Đokić je, nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, novinarima rekao da tek treba da uslijedi izbor partnera za gradnju HE Buk Bijela, te da je AVIK pokazao veliko interesovanje za učešće u tom projektu.

– Za nas je od velikog značaja da je tako velika kompanija, koja ima 500.000 zaposlenih, iskazala interes da bude partner Republici Srpskoj. Postoje i druge zainteresovane kompanije, vidjećemo ko će biti sve u završnoj fazi izbora i ko će dati najkvalitetniju ponudu – naveo je Đokić.

On je podsjetio da je koncept izgradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu “Gornja Drina” promijenjen, uključivanjem Srbije, sa kojom će Republika Srpska zajedno graditi ove kapitalne objekte.

– Kinezi su zainteresovani da obezbijede finansiranje i da budu izvođači, to je model koji su ponudili. Oni nisu zainteresovani, niti mi imamo interes da ulaze u kapital, već da nam budu partneri u izvođenju i finansiranju – pojasnio je Đokić.

On je napomenuo da se na projektu Buk Bijela radilo veoma dugo i da je u velikoj mjeri pripremljen.

– Osnovna infrastruktura je pripremljena, to su pristupni putevi, objekti za smještaj radnog osoblja, voda, električna energija, a u blizini objekata se nalazi razvijena visokonaponska mreža, koja može da preuzme energiju koja će se tu proizvoditi”, rekao je Đokić.

On je naveo da je ova kompanija zainteresovana i za gradnju tri male hidroelektrane na rijeci Bistrici i jedne na rijeci Јanjini, koje bi zajedno imale instalisanu snagu 45 megavata, a koje bi gradila Elektroprivreda Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ova lokalna zajednica zainteresovana za što skoriji početak gradnje hidroelektrana na Drini što bi bio snažan razvojni iskorak.

– Evo, sada smo već bliže nekoliko koraka toj aktivnosti i nadamo se da ćemo to završiti u nekim optimalnim rokovima. Nama je važno da kompanija koja bude radila `Buk Bijelu` zaposli odgovarajući broj radnika sa područja naše lokalne zajednice. U današnjim razgovorima budući izvođači, za koje se nadam da će biti izabrani, izrazili su spremnost da angažuju maksimalan broj ljudi iz naše opštine – rekao je Mašić.