Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u maju

0

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u maju prvi puta u sedam mjeseci, izvijestio je u srijedu institut Ifo, izdvojivši naglašeni pesimizam u industriji.

Indeks poslovne klime pao je u maju za 1,7 bodova u odnosu na april, na 91,7 bodova, nakon šest mjeseci uzastopnog rasta.

Njemačka privreda tek drži glavu iznad vode i mogla bi stagnirati u drugom tromjesečju, rekao je ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe, komentirajući izvještaj, prenio je Seebiz.

Obje sastavnice indeksa pogoršane su u maju, iskazujući znatno veći pesimizam čelnika u prognozama za idućih šest mjeseci i blago pogoršane ocjene aktuelne situacije.

– Njemačke kompanije skeptične su u pogledu ljeta koje dolazi – rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Indeks očekivanja menadžera pao je čak 3,1 bod, spustivši se na 88,6 bodova.

– Očekivanja u industriji dramatično su se pogoršala – rekao je Wohlrabe, referirajući se na najveći pad očekivanja u proizvodnji od marta 2022., na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Zamjetno su pogoršana i očekivanja izvoza jer se čini da kamatne stope prigušuju potražnju, dodao je.

Na strani ponude situacija se pak popravlja budući da su dodatno ublažena uska grla u opskrbi, rekao je Wohlrabe. Izdvojio je i pozitivne znakove za inflaciju, s obzirom da manje firmi planira podići cijene.