Poslodavci: Visoke stope doprinosa i parafiskalni nameti guše normalno fukcionisanje privrede

0

Udruženje poslodavaca u FBiH, u saradnji sa Udruženjem poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, organizovalo je u Konjicu okrugli sto na kojem su predsjednik i direktor federalnog udruženja Adnan Smailbegović i Mario Nenadić predstavili ostvarene rezultate u radu Udruženja tokom prethodne godine i najavili prioritetne aktivnosti za tekuću godinu s ciljem rješavanja ključnih problema u oblasti privatnog sektora.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović posebno je istakao da je usvajanje seta fiskalnih zakona od krucijalnog značaja za normalno fukncionisanje privrede, ali i za neophodno poboljšanje standarda radnika i svih građana, te da je jedan od prioriteta UPFBiH upravo rad na usvajanju ovih zakona i reformi tržišta rada. Ove dugoočekivane i krajnje hitne i potrebne reforme dovele bi do unapređenja poslovnog ambijenta kroz pojeftinjenje cijene rada, zaustavljanje odlaska radne snage i unapređenja politika i propisa za uvoz strane radne snage tamo gdje je to neophodno.

U otvorenoj raspravi, privrednici Konjica su naglasili važnost ujedinjavanja poslodavaca u FBiH kako bi iste ili slične poruke išle iz svih krajeva FBiH prema donosiocima odluka. Poslodavci su istakli brojne probleme koje guše privredu, te kao osnovni problem naveli nedostatak radne snage, složene uslove poslovanja, opterećenje parafiskalnim i fiskalnim nametima, kao i skupim i neuređenim pitanjima zdravstvene zaštite i posredovanja u zapošljavanju, raznim oblicima socijalne zaštite, zaštite na radu te pitanja neusklađenosti sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Direktor Eurosjaja i predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic Jasmin Badžak istakao je da su problemi poslodavaca, bez obzira u kojem dijelu FBiH posluju, isti, te da su aktivnosti i postignuti rezultati Udruženja poslodavaca u FBiH, kao što je sprječavanje enormnog rasta cijene električne energije za privredu i određenih pitanja vezano za PDV jako vidljivi I da uz druge ostvarene rezultate trebaju biti model na kojem će I u buduće funkcionirati odnosi između vlasti i poslodavaca.

Učesnici okruglog stola istakli su da se daje velika podrška jačanju članstva kroz pristupanje federalnom udruženju poslodavaca, te zatražili nastavak bliske i unapređene saradnje. UPFBiH će poslodavcima staviti na raspolaganje svoje baze podataka, raspoložive web stranice, kao i informacije o svakodnevnim aktivnostima, a sve s ciljem bolje I ciljane saradnje među privrednicima .

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat” koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a koji finansira Europska unija, a u okviru pripremljenog plana za naredni periodu Udruženje će do kraja idućeg mjeseca održati slične aktivnosti i u ostalim općinama FBiH.