Poslodavci u BiH ove godine planiraju nova zapošljavanja i rast plata

0

Gotovo da nema sektora u BiH u kojem poslodavci ne vode borbu s hroničnim nedostatkom radne snage.

U strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona s nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima…

Istraživanje u FBiH

Tokom prošle godine urađeno je istraživanje tržišta rada 2022./23. u okviru projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada”, a proveli su ga Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje anketiravši reprezentativni uzorak poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih.

Od ukupno 1.380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5.630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja.

Gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2023., što ukazuje na optimizam, tj. očekivanje i nadanje poslodavca k poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31 posto), kao i u uslužnim djelatnostima (31 posto), zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto).

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stepena (KV), i to 62 posto njih. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stepena (SSS) – 23 posto te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) – 8 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u FBiH.

Istraživanje u RS-u

Prema istraživanju tržišta rada 2022./23. u RS-u, koje je proveo Zavod za zapošljavanje RS-a, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obimu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata.

Najveći broj poslodavaca, 52,6 posto, lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 posto zabilježilo porast finansijskih rezultata. Prema njihovim pokazateljima, čak 57,4 posto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 posto očekuje i bolje finansijske rezultate.

Prema vrsti djelatnosti, rast obima poslovanja očekuje čak 61 posto poslodavaca iz uslužnog sektora. Istraživanje koje je obuhvatilo 1.015 poslodavaca širom ovog entiteta s 52.448 radnika pokazuje da 49,9 posto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja.

Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika. Od ukupno anketiranih, tek 14,4 posto njih planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3 posto najavljuje otpuštanje viška zaposlenih.

Istraživanje pokazuje da 62,7 posto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira povećati plaće zaposlenima, prenosi Glas Srpske. Promatrano po djelatnostima, najveći postotak poslodavaca koji planiraju povećati plaće, 67,6 posto njih, iz oblasti je industrije.