Poslodavci traže od Vlade FBiH da sufinansira plate radnicima

0

Kompanije u Bosni i Hercegovini još od februara osjećaju posljedice širenja pandemije koronavirusa a upitno je kako će od marta isplaćivati radnicima plate za ovaj period tokom kojeg su poslovi bili skoro pa u totalnom zastoju.

Od Vlade Federacije BiH očekuju pomoć i konkretne mjere kakve je već donijelo dosta zemalja u svijetu. Krizni štab za privredu Federacije BiH, koje čine predstavnici Udruženja poslodavaca i Privredne komore, sutra bi Vladi trebao uputiti zahtjev po kojem bi i Vlada preuzela dio tereta u isplati plata radnicima koji ne rade.

Spasiti radna mjesta

– Tražimo da se hitno donese uredba kojom će se poslodavac obavezati da isplati radniku 80 posto od minimalne plate a da razliku do pune plate i pripadajuće doprinose preuzme Vlada – kazao je Suad Ećo, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor kompanije Inside by Ećo, navodeći kako ova mjera mora biti hitno donesena ukoliko se žele sačuvati radna mjesta.

U zahtjevu se navodi da, ukoliko ova mjera bude prihvaćena od strane Vlade, istovremeno treba donijeti i odluku o zabrani otpuštanja radnika u naredna 3 mjeseca.

Ećo, koji je i inicirao ovaj zahtjev, navodi kako se ovaj problem ne odnosi samo na kompanije iz drvne industrije iz koje sam dolazi.

Iscrpljene mogućnosti

– Od jutros me više firmi zvalo sa jako velikim brojem radnika sa upitima šta i kako dalje. Firme su već od februara u problemima i ovaj period su iskoristili za prinudne godišnje odmore i plaćena odsustva za svoje radnike. Plaće i doprinose su uredno platili. Proizvodnja i poslovi gotovo da se nisu ni odvijali ili su bili otežani. U martu je nastupila gotovo totalna blokada. Uplate koje su trebale doći od ino kupaca su blokirane, novih narudžbi i uplata nema, domaće tržište totalno je blokirano… – pojašnjava Ećo.

Kako navodi, firme u ovakvim okolnostima i nakon sto su iskoristile sve mogućnosti nalaze se u neizvjesnosti i dilemi šta dalje sa svojim uposlenicima. Da li da ih šalju i dalje na plaćeno odsustvo, neplaćeno ili u najgorem mogućem scenariju da već uveliko počnu sa otkazima?

Kako bi se ovaj najlošiji scenario izbjegao, Vlada FBiH mora se uključiti u rješavanje problema. Podsjetimo da je veliki broj zemalja ovu mjeru već uveo.

Hrvatska vlada tako će za sve radnike u kompanijama čije je poslovanje ugroženo, preko Zavoda za zapošljavanje, osigurati isplatu minimalnih plata, a vlada Slovenije će sufinansirati plaćanja radnicima koje će slovenačke kompanije tokom perioda neaktivnosti poslati na čekanje.