Hrvatska vlada će finansirati minimalne plate za zaposlene u sektorima pogođenim koronavirusom

0

Za pomoć ekonomiji usljed epidemije koronavirusa, hrvatska vlada je do sada pripremila 63 mjere, kroz 19 zakona i niz podzakonskih akata.

Osim mjera koje se odnose na odgodu javnih davanja na tri mjeseca s mogućnošću produženja poreznim obveznicima s poteškoćama (porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje), beskamatne zajmove, odgode naplate kreditnih obveza, kredite za likvidnost privrednim subjektima za finansiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja, tu je i najvažnija mjera za očuvanje radnih mjesta.

Nema otpuštanja

Hrvatska će tako finansirati u potpunosti iznos troška minimalne neto plate po stalno zaposlenom u sektorima/poduzećima koji će biti pogođena koronavirusom.

Bitno je napomenuti da će poslodavci imati pravo na ovu mjeru uz uvjet da ne otpuštaju radnike.

Mjera će biti provedena tako što će Hrvatski zavod za zapošljavanje poslodavcima isplaćivati iznos neto minimalne plaće 3250 kuna (oko 830 KM), koju će onda oni isplaćivati radnicima.

Kako je pojasnio hrvatski premijer Andrej Plenković, poslodavci mogu povrh toga isplaćivati radnicima i dodatni dio plate, na što ih vlada potiče kroz mjere odgode plaćanja zdravstvenog i mirovinskog doprinosa te plaćanja poreza.

Očuvanje radnih mjesta

– Dakle, ne plaćaju ni zdravstveno, ni mirovinsko, ni poreze, dobivaju 3250 kuna neto, a povrh toga mogu isplaćivati još ostali dio plaće svojim zaposlenicima – kazao je danas Plenković u obraćanju novinarima, napominjući kako je očuvanje radnih mjesta zajednički cilj vlade i poslodavaca.

Predviđene su i druge sektorske mjere kao što su odgoda plaćanja turističke članarine i turističke takse, povećanje sredstava za mikro zajmove, za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura, uz poček 12 mjeseci, odgoda plaćanja zakupnine zakupnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, i sl.