Poslije požara i štete od 10 miliona eura, proširuju se kapaciteti banjalučke kompanije

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u subotu je u Laktašima potpisao Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i Eco-Investment, a.s., Republika Češka, kojim se utvrđuje namjera investiranja preko 100 miliona eura ovog privrednog subjekta u proširenje proizvodno/logističkih kapaciteta preduzeća SHP Celex a.d. u Republici Srpskoj. 

Investiranje i proširenje proizvodnje planirano je u tri faze u narednih tri do pet godina, a odnosi se na izgradnju nove hale, konfekcijske linije i skladišta gotovih proizvoda, nabavku nove papir mašine sa pripadajućom infrastrukturom, te investicije u energetsku infrastrukturu.

“Kompanija u ovom momentu ima više od dvije milijarde evra prometa, ima više od 10.000 zaposlenih, i oni se ne bave samo papirom, oni se bave energetikom, nekretninama i nekim drugim djelatnostima”, rekao je Višković nakon što je u Laktašima potpisao Memorandum o razumijevanju sa predstavnicima češke kompanije “Eko-investment” koja je vlasnik preduzeća “Celeks” iz Banjaluke.

Višković je naveo da ova grupacija trenutno u okviru kompanije “Celeks” ima više od 328 radnika koji danas rade, a sa novim ulaganjima broj zaposlenih će se povećati i “Celeks” će postati lider u proizvodnji papira i papirne konfekcije na prostoru, kako je rekao, Balkana.

“Oni su i danas lideri što se tiče BiH i svu svoju proizvodnju u većem dijelu izvoze”, istakao je Višković.

Ispunjene obaveze

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske biti partner kompaniji “Celeks” i “Eko- grupaciji”.

“Mi možemo sada da kažemo da smo već prije potpisivanja ovog zvaničnog današnjeg memoranduma gotovo 50 odsto obaveza iz memoranduma već realizovali. Mi na tome radimo već par mjeseci”, istakao je Višković.

On je iskazao veliku zahvalnost ovim ljudima koji su, kako je rekao, odlučili da ulažu poslije štete veće od 10 miliona eura koju su pretrpjeli u posljednja dva požara u “Celeksu”.

“Mnogi bi se u takvim slučajevima ili povlačili, ili tražili pomoć države ili nekih drugih institucija. Oni sada ulažu”, rekao je Višković.