Poslije Nove godine novi talas poskupljenja

0

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, cijene pojedinih namirnica proteklih mjeseci su povećane, tvrde u udruženjima potrošača.

Građani Bosne i Hercegovine plaćaju brašno i ulje 10 posto više nego nekoliko mjeseci ranije. Poskupljenjima nije kraj, pa je početkom sljedeće godine moguće još jedno poskupljenje brašna.

Građani Bosne i Hercegovine, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji uzrokovanoj pandemijom, nisu pošteđeni poskupljenja namirnica. Cijene brašna i ulja su krajem novembra povećane za deset posto, a u udruženjima potrošača kažu da imaju brojne primjedbe.

– Sad imamo najviše posla, kako je krenuo ovaj proces sa koronom i događajima, ograničenjima, uglavnom veliki broj potrošača se žali i ne samo što se žale, nego i traže određene savjete. Međutim, to nije sve. Mlinari su za početak sljedeće godine pripremili novo poskupljenje brašna – kazao je za BHRT Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono”, Bijeljina.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da nas poslije Nove godine očekuje još jedan talas poskupljenja, ono bi se kretalo od 3 do 5 feninga.

Od 20-30 posto domaće pšenice učestvuje u pekarskoj proizvodnji dok se ostalo uvozi. Razlog poskpuljenja je povećanje cijena u susjednoj Srbiji, odakle mlinari uvoze velike količine brašna. I dok mlinari podižu cijene, pekari su jasni – nema poskupljenja pekarskih proizvoda.

– U ovakvoj situaciji ne treba povećavati cijenu pekarskih proizvoda. Tako da što se tiče pekarskih proizvoda u narednom period neće doći do poskupljenja. Znamo da je budžet građana skroman i svako poskupljenje utiče na njih – ističe Pelemiš.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za oktobar 2020. godine koštala je 1.951 KM. Porodice u Republici Srpskoj najviše novca su trošile za nabavku hrane – 727,9 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 591,5 KM te za tekuće održavanje domaćinstva – 105,4 KM podaci su saveza sindikata.

A kako će građani podnijeti novi udar na kućni budžet? Borci za zaštitu prava potrošača ocjenjuju da je u pitanju novi udar na novčanike bh. građana. Nadaju se da će novi zakon o zaštiti potrošača donijeti bolju zaštitu građanima. Institucije bi, ističu, trebalo da reaguju.

– Novi zakon će donijeti dosta stvari koje će ići u korist potrošača. Na neki način, ovo doosadašnje iskustvo primijeniti u praksi, uskladiti to da bi se taj zakon poboljšao – navodi Vasilić.

Mala ili tzv. “tiha poskupljenja” od 10 do 20 feninga po artiklu teško je pratiti i ranije su bila gotovo neprimjetna.

Međutim, u doba korone itekako se osjete, posebno kod onih koji imaju prosječne ili minimalne prihode. Za njih čak i malo poskupljenje znači odricanje od pojedinih proizvoda.