Porsche više neće proizvoditi dizelaše

0

Kompanija Porsche najavila je ovog vikenda da će se fokusirati na hibridne i električne tehnologije i da više neće proizvoditi automobile na dizelski pogon.

Oko 12 posto Porscheove globalne prodaje u 2017. su bili dizelaši. Kompanija nema dizelaše u svom potfoliju od februara i nije nudila takva vozila u SAD od novembra 2017.

Kompnija je u saopštenju navela da se potražnja za električnim i hibridnim vozilima povećala, dok se tržište dizelskih automobila smanjuje.

– Usljed promjena okolnosti, odlučili smo da više ne nudimo dizelske motore u budućnosti – rekli su iz kompanije.

Oliver Blume, izvršni direktor Porsche AG-a, rekao je da kompanija „ne demonizira dizel“.

– To bila i ostat će važna pogonska tehnologija. Mi smo sportski proizvođač i kao takvom nam je dizel uvijek igrao sekundarnu ulogu. Došli smo do zaključka da bismo voljeli da naša budućnost bude bez dizela – naveo je Blume.

Diesel nikada nije bio ključni dio Porscheovog portfolija. Nudili su dizelske verzije nekih svojih modela ali su se uglavnom držali vozila na benzin.

Porsche se ujedno pohvalio Taycanom, svojim prvim u potpunosti električnim modelom koji će se takmičiti s Teslom, a na tržištu će se pojaviti naredne godine.

– Do 2025, svaki drugi novi Porsche mogao bi biti na električni pogon, bilo hibridni ili u potpunosti električni – rekli su iz kompanije.