Porsche ulazi u svemirsku trku protiv Muska i Bezosa

0

Porodična holding kompanija Porsche, koja kontroliše Volkswagen grupu (VW), najnoviji je veliki investitor koji pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.

Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porsche i Piech, najavila je u srijedu ulaganje u njemački Isar Aerospace, svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu – Blue Origin u vlasništvu Jeffa Bezosa i SpaceXu Elona Muska, izveštava CNN.

Mada iza Blue Origina i Spacexa stoje milijarderi koji su već odmakli u svojim svemirskim misijama s ljudskom posadom, Isar Aerospace vjeruje da može da se takmiči na tom rastućem tžištu lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu. Prvi probni let planiraju za sljedeću godinu.

Porsche će u njihov projekat uložiti 75 miliona dolara, zajedno s kompanijom za rizični kapital “HV Capital” i švajcarskom bankom Lombard Odier, u okviru runde finansiranja vrijedne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori.

Iz Porschea su naveli da će steći “mali jednocifren procenat vlasničkog udjela”.

“Ovo finansiranje će omogućiti Isar Aerospaceu da dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnu infrastrukturu za svoju uglavnom automatizovanu proizvodnju raketa i komercijalizaciju poslovanja”, navodi se u saopćenju Isar Aerospacea.

Iako je ovo relativno mali posao za Porsche, ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primjer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera, ocjenjuje CNN.

“Uvjereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima”, naveo je u saopštenju Lutz Meschke, izvršni direktor Porschea zadužen za upravljanje investicijama.

Smatra da s projektom Isar aerospace Porsche ulaže u kompaniju “koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila”.

Njemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodijelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime njemačke vlade.